x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Mişcarea 5 Stele, pregătită să negocieze pentru o "majoritate solidă" în parlament

Italia: Mişcarea 5 Stele, pregătită să negocieze pentru o "majoritate solidă" în parlament

22 Aug 2019   •   20:30
Italia: Mişcarea 5 Stele, pregătită să negocieze pentru o "majoritate solidă" în parlament

Liderul Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), Luigi di Maio, s-a declarat pregătit joi să negocieze crearea unei "majorităţi solide" în parlament, fără să precizeze cu care formaţiuni politice discută, după întâlnirea cu preşedintele italian, Sergio Mattarella, informează AFP.

M5S, componentă a defunctei coaliţii la putere în Italia, lucrează pentru a da ţării un nou guvern şi pentru a evita alegerile anticipate, a subliniat Luigi Di Maio, citat de Reuters.

"În ultimele ore, noi am lansat toate discuţiile necesare pentru a găsi o majoritate solidă în slujba cetăţenilor", a spus Di Maio, explicând că M5S nu doreşte o revenire imediată la urne pentru că "mai avem atâtea de făcut".

M5S a angajat discuţii cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi încearcă să formeze un nou guvern de coaliţie după destrămarea alianţei sale cu Liga (de extremă dreaptă), ceea ce a dus la demisia premierului Giuseppe Conte.

Fostul său partener de coaliţie, Matteo Salvini, a lăsat de asemenea uşa deschisă pentru o posibilă reconciliere cu M5S şi refacerea coaliţiei.

Salvini, liderul Ligii, a declarat joi că este gata să facă pace cu fostul partener de coaliţie, Mişcarea 5 Stele, dacă aceasta ar adopta o atitudine mai constructivă faţă de formaţiunea sa de extremă dreaptă.

Şeful statului italian, Sergio Mattarella, a acceptat marţi seara demisia premierului Giuseppe Conte şi a început miercuri consultări politice pentru a stabili dacă este posibil să se formeze un nou guvern sau dacă va trebui să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri parlamentare anticipate.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: italia M5S