x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Panică în Nord, bâlciuri în Sud

Italia: Panică în Nord, bâlciuri în Sud

de Diana Scarlat    |    25 Feb 2020   •   09:53
Italia: Panică în Nord, bâlciuri în Sud

Știrile alarmiste care au apărut duminică seara, despre o Italie blocată aproape total, cu străzile și magazinele goale, s-au mai domolit. De ieri au început să apară mărturii ale românilor din Italia și ale italienilor care spun că nu este totul închis, iar principalele produse care lipsesc din magazine sunt cele de igienă, nu alimentele. Nici știrile despre românii care ar pleca din Italia spre casă din cauza lipsei alimentelor n-ar fi adevărate, iar aceștia ar fi profitat, de fapt, de închiderea fabricilor, pentru două săptămâni, pornind spre România într-o minivcanță.

 

O jurnalistă româncă, stabilită de peste 20 de ani în Italia, spune că știrile care au ajuns în România nu reflectă adevărul, iar exagerările sunt foarte grave. „Situația din Italia e critică  în zona roșie din nordul Italiei, dar totul este sub control. La conferința de presă, șeful protecției civile, Angelo Borelli, a spus că recomandă turiștilor vă vină în Italia, pentru că este o destinație sigură. Nu se știe încă dacă cele două focare de infecție din zona de nord sunt corelate între ele. Cei contaminați din celelalte regiuni, în afară de Lombardia, se  pare că au avut contact cu cei din Lombardia. Până acum sunt șase victime, toți erau bătrâni și aveau alte afecțiuni grave. Roma este un oraș normal, fără nicio problemă. Se merge cu metroul, cu autobuzele, sunt foarte mulți turiști, viața merge înainte, ca până acum”, explică Julia-Sandra Vîrsta, jurnalistă cu aproape 30 de ani de experiență, stabilită la Roma. Ea mai spune că mulți români aflați în zonele focarelor de Coronavirus din Italia au luat decizia de a merge acasă, în România, deși ar fi trebuit să rămână în carantină. „Am aflat că unii chiar și-au înscris copiii la școli, pentru o lună. Nu ar trebui să facă așa ceva. Referitor la diferența între situația reală și cea falsă, pare că cineva vrea cu orice preț ca Italia să nu mai aibă turiști. Am aflat că Elveția și Germania nu au blocat frontierele și sunt alături de Italia. Va veni o comisie de la UE și OMS pentru a ajuta guvernul italian”, mai explică jurnalista.

Dispar dezinfectanții și măștile

Ceea ce nu se mai găsește în magazinele din zonele în care s-a declarat carantina, în Italia, nu are legătură cu alimentația, așa cum au apărut zvonuri, duminică, ci cu igiena. Lipsesc produsele dezinfectante și măștile. Totuși, alți români stabiliți în nordul Italiei, în mai multe localități, spun că unele magazine chiar au rafturile goale, inclusiv de alimente, în mod inexplicabil, pentru că aprovizionarea s-a oprit înainte de a se declara carantina. De asemenea, unele bănci și-au oprit activitatea, iar tranzacțiile se mai pot face doar online. Torino este o zonă afectată de Coronavirus, iar unii dintre localnici, inclusiv românii stabiliți acolo, au intrat în panică. „Școlile și magazinele sunt închise. Este critică situația în Piemonte. Avem nevoie de maschete, dar nu mai sunt în farmacii. Cred că suntem în pericol în orice moment”, spune Maria, o româncă stabilită în Torino. O altă româncă  stabilită lângă Torino, care lucrează în agricultură, spune că s-a instalat starea de panică, după aflarea ultimilor vești despre Coronavirus și despre carantină. „Aici suntem în câmp. Nu vedem mare lucru, dar trec foarte puține mașini pe străzi. Toți suntem îngrijorați și ne este frică să ieșim la stradă, pentru că la orice pas sunt medici care-ți măsoară temperatura și dacă temperatura e mare, te izolează în camerele speciale, pentru două săptămâni”, explică Lizeta. Totuși, activitatea nu s-a oprit la Torino, iar mulți încă merg la locurile de muncă și la magazine, de unde pot să cumpere allimente. „Nu sunt probleme grave la Torino, din punct de vedere al aprovizionării cu materie primă sau cu mâncare, dar încep să lipsească produsele de igienă personală și de dezinfectare, de asemenea, nu se mai găsesc măști. La Torino au început să se închidă sălile de gimnastică și școlile. La Palermo nu sunt probleme de niciun fel. La aeroporturi se simte o schimbare, pentru că au început să se aplice măsurile de prevenție, pentru a se stopa răspândirea virulului”, explică avocatul italian Maurizio Di Marco.

 

Sicilia nu crede în virus

În timp ce nordul Italiei este afectat de Coronavirus, iar Carnavalul de la Veneția s-a oprit duminică, în Sicilia totul se desfășoară normal. Mai mult, „bălciuriile” din această perioadă adună mii se oameni la distracție, iar viața se desfășoară firesc. „Nu s-a blocat nimic în Sicilia și nici nu se pune problema să nu mai meargă lumea la muncă, la școală sau în locuri publice. Nici nu s-a anunțat nimic în acest sens”, spune Carmen Luminița Andrei, președinta asociației CAPIMED. Totuși, de ieri s-au luat unele măsuri de anulare a următoarelor carnavale sau sărbători de tipul „bâlciurilor”, chiar și din sudul Italiei, pentru a se putea preveni eventuale noi focare de Coronavirus. La Palermo, școlile rămân în continuare deschise și nu s-a anunțat nicio măsură de suspendare a cursurilor

 

Nu suntem în panică, dar important este să se respecte regulile: spălatul pe mâini, să se stea la cel puțin doi metri distanță de cineva care are o tuse puternică, să apeleze la numerele de urgență, să nu blocheze urgențele. Dar viața merge înainte.

Julia-Sandra Vîrsta, jurnalistă stabilită la Roma

 

Toți suntem îngrijorați și ne este frică să ieșim la stradă, pentru că la orice pas sunt medici care-ți măsoară temperatura și dacă temperatura e mare, te izolează în camerele speciale, pentru două săptămâni

româncă din Torino

×