x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Evacuările anterioare au evitat o tragedie în Peninsulă

Evacuările anterioare au evitat o tragedie în Peninsulă

30 Oct 2016   •   23:50
Evacuările anterioare au evitat o tragedie în Peninsulă
Sursa foto: MATTEO CROCCHIONI/EPA

Un nou seism de 6,5 grade pe scara Richter a zguduit, ieri dimineață, regiunea Umbria, în centrul Italiei, a confirmat Institutul National de Vulcanologie din Italia. Produs la o adâncime de 10 kilometri, seismul a distrus mai multe case afectate de cutremure anterioare.

Între timp, Institutul american de geologie a estimat, inițial, magnitudinea cutremurului la 7,1 grade, apoi a revizuit-o la 6,6, rămânând cel mai puternic seism dintre cele produse de la 24 august și până acum în Italia. Cutremurul a dus la rănirea a zeci de persoane. Până ieri după-amiază, nu fuseseră raportate decese. Noul episod a semănat din nou teamă în rândul populației din regiunile Umbria și Marche și a provocat noi prăbușiri de clădiri, în special cele deja avariate, potrivit presei locale. A fost distrusă și bazilica Sf Benedict din Norcia, construită în secolul XIV. Mișcarea telurică a avut loc în apropierea localităților Norcia, Preci și Castelsantangelo sul Nera, care au fost afectate deja de cutremurele din 26 octombrie, dar a fost resimțită cu intensitate în mare parte din peninsulă, inclusiv în orașe precum Florența sau Roma. Numărul persoanelor afectate nu a fost atât de mare, întrucât majoritatea locuitorilor din satele din zonă fuseseră deja evacuați după seismele din 26 octombrie. La această dată, două mișcări telurice cu magnitudine mai mare de 5 a zguduit centrul țării, provocând pagube clădirilor în localități ca Lusia, Visso sau Castelsantangelo sul Nera, în regiunea Marche. În zilele ce au urmat a avut loc numeroase cutremure și sute de replici în centrul țării, unde, în prezent, aproximativ 4.000 de persoane au fost evacuate și primesc asistență din partea Protecției civile.

La 24 august, un cutremur cu magnitudinea 6 pe scara Richter a lovit alte localități foarte aproape de orașele sinistrate de această dată, tot în regiunea Marche, ucigând 297 de persoane.

×