x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italienii au mituit talibanii ca să le lase soldaţii în pace

Italienii au mituit talibanii ca să le lase soldaţii în pace

de Sînziana Stancu    |    12 Aug 2011   •   12:50

Ambasadorul american la Roma, Ronald Spogli, a discutat de mai multe ori cu reprezentantii guvernului italian despre zvonurile privind plata mitei. Asa s-ar putea explica faptul ca militarii italieni sunt vizati de mai putine atacuri decat trupele altor tari din coalitia internationala, dupa cum a tras concluzia Washingtonul. L'Espresso citeaza trei astfel de documente diplomatice secrete, redactate in perioada aprilie - octombrie 2008.

Documetele respective dezv`luie c`, \n octombrie 2008, ambasadorul american saluta decizia italiana de a mobiliza militari in regiunea de vest a Afganistanului, dar, din nefericire, importanta acestei contributii este periclitata de reputatia negativa tot mai accentuata a italienilor, care evita confruntarile, platesc rascumparari si bani pentru a obtine protectie".

"Aceasta reputatie se bazeaza in parte pe zvonuri, in parte pe informatii obtinute de serviciile secrete, pe care nu suntem in masura sa le verificam integral", continu` Spogli.

"Adevarat sau nu, cert este ca italienii au pierdut 12 militari in Afganistan, mai putini decat alti aliati cu responsabilitati similare", adauga el. "I-am prezentat problema lui (Silvio) Berlusconi. M-a asigurat ca nu stie nimic si ca ar impiedica astfel de practici daca ar avea dovezi", se precizeaza \n documentul diplomatic american.

Incepand din aprilie 2008, cand guvernul de centru-stanga condus de Romano Prodi se mai afla inca in functie, si in iunie 2008, administratia americana a discutat cu autoritatile de la Roma despre acest subiect. In 2009, fortele speciale italiene au participat la o ofensiva impotriva insurgentilor, in cursul careia au suferit atacuri similare celor care au vizat contingentele altor tari. Robert Gates, in acea perioada secretar al Apararii in administratia americana, a discutat cu seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, exprimandu-si satisfactia pentru "incetarea zvonurilor privind mita".

×
Subiecte în articol: italia mita talibani afganistan wikileaks