x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jaful comisarilor europeni. Şefii de la Bruxelles se comportă ca o curte regală.

Jaful comisarilor europeni. Şefii de la Bruxelles se comportă ca o curte regală.

de Sînziana Stancu    |    02 Iun 2011   •   21:00
Jaful comisarilor europeni.  Şefii de la Bruxelles se comportă ca o curte regală.

Cheltuielile uriase ale "alesilor" de la Bruxelles – cei 27 de comisari ai Uniunii Europene – au fost extrase din documente oficiale si din raspunsuri la intrebarile oficiale adresate comisarilor, dezvaluie Daily Mail.

Munca de strangere a acestor "probe" despre luxul celor care conduc Europa la cel mai inalt nivel a fost facuta de cei de la Biroul de Jurnalism de Investigatii, din Londra. "Descoperirile noastre ridica semne de intrebare nu atat in privinta modului cum sunt cheltuiti banii contribuabililor europeni, ci cat de responsabila este Comisia Europeana pentru aceste cheltuieli", a afirmat editorul Iain Overton.

Potrivit publicatiei britanice care ii citeaza pe colegii sai de la Investigatii, numai presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a decontat odata, din banii contribuabililor europeni, 32.000 de euro reprezentand o nota de plata de la un hotel de lux din New York, unde a stat 4 zile. Un alt exemplu de jaf din buzunarul european este un eveniment "stiintific", organizat de CE la Amsterdam (Olanda), in care au fost prezentate tot felul de minuni" ale artei tehnologice, asortate" cu cocktail-uri rafinate, spectacole-surpriza si DJ de top. Toata distractia a costat 86.000 de euro.

Si mai revoltator este faptul ca, pentru a rasplati deranjul" VIP-urilor care au acceptat sa participe la asemenea evenimente ale UE, s-au cheltuit milioane de euro pe bijuterii de lux, intre care cele achizitionate de la Tiffany au insumat peste 9 milioane de euro.

Pana in prezent s-a aflat ca stilul luxuriant de viata al mai-marilor europeni a "papat", timp de 4 ani, pana in 2010, din banii contribuabililor comunitari 8,5 milioane de euro numai pe inchirierea de avioane particulare pentru "misiunile" euro­pene ale comisarilor europeni, iar pentru protocol, "high life" mai precis, inca vreo 9 milioane de euro, in timp ce pe cocktailurile Comisiei s-au dus inca 345.000 de euro. Si asta nu e tot. Sunt inca alte note de plata care nu au iesit inca la iveala. In schimb, reprezentantii UE vor sa-si su­pli­menteze bugetul de "criza" cu 5%.

Notele de plata "grotesti" ale reprezentantilor UE demonstreaza "cultura excesului" de la Bruxelles. Ceea ce s-a descoperit acum este numai "varful aisbergului" acestor cheltuieli. Adevarate cifre poate ca nu vor fi descoperite niciodata, pentru ca acestea nu sunt date pu­bli­citatii, precizeaza autorii investigatiei.

×
Subiecte în articol: cheltuieli protocol lux comisari europeni