x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden îi dă o palmă prințului moștenitor saudit

Joe Biden îi dă o palmă prințului moștenitor saudit

de Şerban Mihăilă    |    18 Feb 2021   •   07:51
Joe Biden îi dă o palmă prințului moștenitor saudit

Administrația americană a anunțat că intenționează să „recalibreze” relația dintre SUA și Arabia Saudită, iar președintele Joe Biden va comunica de acum înainte doar cu regele Salman, ignorându-l pe prințului moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului. Ținut în brațe de fostul lider Donald Trump, în pofida asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, editorialist la „The Washington Post”, ucis cu sălbăticie în 2018, la ordinele Riadului, prințul moștenitor a căzut în dizgrația opiniei publice internaționale, după ce rapoarte separate au sugerat că acesta ar fi ordonat masacrul comis în consulatul saudit din Istanbul.

 

Noul executiv de la Washington a dat semnalul unei schimbări majore a politicii americane față de cel mai mare exportator de petrol al lumii. „Vom recalibra relația cu Arabia Saudită”, a anunțat sec purtătoarea de cuvânt a președinției americane, Jen Psaki, citată de agențiile internaționale de presă. „O parte din această schimbare este reîntoarcerea la comunicarea între oficialități de același rang. Omologul președintelui american este regele Salman”, a precizat Psaki, marți, într-o conferință de presă. Mențiunea este extrem de importantă, în condițiile în care fostul lider Donald Trump stabilise o legătură directă extrem de apropiată cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman și transformase Arabia Saudită în centrul de greutate al strategiei americane în Orientul Mijlociu, imediat după ce a făcut în acest regat prima sa vizită oficială externă în calitate de președinte. Intenția lui Biden de a schimba foaia în relațiile cu Riadul a putut fi observată însă încă din primele zile de mandat ale noului șef al Casei Albe, atunci când SUA au oprit vânzările de armament către Arabia Saudită, anunțând demararea unei campanii menite să pună capăt războiului purtat de saudiți în Yemen. Mai mult, Biden a cerut tot atunci Riadului să-și îmbunătățească considerabil dosarul în privința respectării drepturilor omului. 

Mohammed bin Salman, retrogradat 

Noul anunț al Casei Albe îl retrogradează pe prințul moștenitor în relația extrem de importantă dintre SUA și Arabia Saudită. În loc să aibă o linie directă de comunicare cu Biden, Mohammed bin Salman trebuie să-l abordeze de acum înainte pe cel mai adecvat dintre omologii săi americani, mai exact pe secretarul Apărării, Lloyd Austin, a menționat, pentru Bloomberg, o persoană familiarizată cu acest subiect. Deși prințul este în mod oficial premier adjunct și ministru al Apărării, el are responsabilități vaste în conducerea țării, în calitate de moștenitor al tronului pe care tatăl său, în vârstă de 85 de ani, regele Salman, l-a preluat în 2015. Prințul se ocupă, de altfel, de toate problemele curente ale regatului, iar liderii lumii, între care președinții Rusiei, Vladimir Putin, și Franței, Emmanuel Macron, obișnuiesc să ia direct legătura cu el. Ultimele schimbări sugerează că relațiile americano-saudite vor reveni la „canale de rutină, mult mai structurate”, a precizat Aaron David Miller, fostă oficialitate pentru Orientul Mijlociu în Departamentul de Stat al SUA. „Aceasta este o palmă pentru Mohammed bin Salman, considerat de administrație o persoană nesăbuită și neîndurătoare”, a adăugat Miller, citat de Bloomberg. În altă ordine de idei, prin această decizie a Casei Albe, întregul proces diplomatic dintre SUA și Arabia Saudită va redeveni unul de durată, lanțul decizional crescând considerabil. 

Biden, un președinte „slab”?

Chiar dacă Riadul nu a reacționat imediat după anunțul Casei Albe, cercurile conducătoare saudite sunt neliniștite în privința schimbărilor preconizate de Biden în relația cu Arabia Saudită. Mai mult, nu este clară încă nici strategia noii administrații americane față de Iran, principalul rival regional al saudiților, iar viitoarea relație dintre SUA și Israel rămâne, la rândul ei, o necunoscută. Cu toate acestea, titlul unui articol apărut ieri în publicația „Al Sharq Al Awsat”, scris de un comentator saudit apropiat guvernului de la Riad, este: „Teheranul îl consideră pe Biden slab”. 

Viziunea americană

De cealaltă parte, o serie de oficialități americane au precizat că SUA doresc să-i ajute pe saudiți să se apere mai eficient contra agresiunii iraniene. De asemenea, administrația Biden intenționează să colaboreze strâns cu autoritățile de la Riad pentru a forța o încetare a războiului purtat în Yemen de către alianța condusă de Arabia Saudită. În aceste condiții, relațiile bilaterale dintre cele două țări sunt departe de a fi abandonate de către noua conducere de la Casa Albă. Remodelarea relațiilor „este menită să trimită mesajul că președintele Biden dorește anumite lucruri de la prințul moștenitor, cum ar fi încheierea războiului din Yemen și o abordare diferită a unor chestiuni interne”, susține Martin Indyk, fost trimis special al SUA în Orientul Mijlociu. 

Cu batista pe țambal

Cinci dintre ucigașii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat în consulatul țării sale din Istanbul, în 2018, au fost iertați, în septembrie 2020, de la pedeapsa cu moartea de către un tribunal din Arabia Saudită, la capătul unui proces considerat, de opinia publică internațională, o „parodie”. Atât ancheta autorităților, cât și derularea procesului par să fi avut un singur obiectiv: mușamalizarea rolului jucat de moștenitorul tronului saudit, considerat de mulți „artizanul” masacrului. Înaintea asasinatului, prințul se străduise din greu să-și construiască imaginea de inițiator al Arabiei Saudite aşa-zis moderne, care permite femeilor să urce la volanul unei maşini şi oamenilor să se ducă din nou la cinema. Unda de simpatie câștigată după o serie de reforme sociale avea să dispară însă rapid, în urma morții lui Khashoggi, atunci când a devenit extrem de clar că în spatele acestei politici de cosmetizare se ascunde o linie dură, brutală şi autoritaristă. Cu toate că ancheta unui raportor special al ONU a stabilit că oficiali saudiți aflați în subordinea directă a prințului au fost implicați în atentat, Trump a evitat să-l învinovățească pe Mohammed bin Salman, dând de înțeles că la mijloc ar fi miliarde de dolari din vânzările de arme americane către Arabia Saudită, care, altfel, ar ajunge în mâinile Rusiei sau Chinei. 

 

Aceasta este o palmă pentru Mohammed bin Salman, considerat de administrație o persoană nesăbuită și neîndurătoare

Aaron David Miller


 

×