x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden trimite 5.000 de soldați în Afganistan pentru a asigura evacuarea civililor

Joe Biden trimite 5.000 de soldați în Afganistan pentru a asigura evacuarea civililor

15 Aug 2021   •   11:52
Joe Biden trimite 5.000 de soldați în Afganistan pentru a asigura evacuarea civililor
Sursa foto: Hepta

Circa 5.000 de soldați americani vor fi prezenți la Kabul pentru evacuarea civililor ca urmare a ofensivei talibanilor, potrivit unei decizii luate sâmbătă de președintele Joe Biden, scrie AFP.

După ce prerdecesorul său republican, Donald Trump, a decis retragerea trupelor americane din Afganistan, acum Biden a decis să o ducă la îndeplinire, după 20 de ani de prezență militară a SUA în această țară. 
''Un an sau cinci ani de prezenţă militară americană nu ar fi făcut nicio diferenţă, atunci când armata afgană nu poate sau nu vrea să-şi apere propria ţară. Sunt al patrulea preşedinte care conduce o prezenţă militară americană în Afganistan, doi republicani, doi democraţi. 'Nu voi lăsa acest război pentru al cincilea'', a spus Biden.

Trupele au fost suplimentate de la 3.000 de pușcași marini care ajung în acest weekend în capitala afgană, cu 1.000 de soldați care trebuiau să ajungă în Kuweit și cu încă 650 de soldați care sunt deja acolo. 

Aceștia se vor afla în zona aeroportului din capitala afgană pentru a asigura plecarea personalului diplomatic dar și pe afganii care au lucrat pentru SUA și sunt în pericol că talibanii vor iniția represalii asupra lor. 

Totodată, Joe Biden a trimis un averetisment talibanilor că orice acțiune a acestora care ''pune în pericol cetăţenii americani sau misiunea noastră, va primi un răspuns militar rapid şi puternic''.

Înainte de prezența SUA timp de 20 de ani în Afganistan, și trupele rusești au fost c antonate în această  țară alte două decenii.


 

×
Subiecte în articol: afganistan sua