x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Josep Borrell cere statelor UE să nu taie cheltuielile militare

Josep Borrell cere statelor UE să nu taie cheltuielile militare

13 Mai 2020   •   14:25
Josep Borrell cere statelor UE să nu taie cheltuielile militare
Sursa foto: Pietro Naj-Oleari/ flickr.com

Statele UE ar trebui să evite tăierea cheltuielilor militare, care ar putea fi provocate din cauza pandemiei de coronavirus, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, avertizând că actuala criză ar putea da naştere unor provocări neprevăzute la adresa securităţii, transmite euractiv.com.

După o videoconferinţă a miniştrilor apărării din UE, la care a participat şi secretarul general NATO Jens Stoltenberg, Josep Borrell a spus că este evident faptul că pandemia ar putea deteriora mediul de securitate în anii următori.
âÎn pofida actualului accent pus pe planurile de redresare economică post-COVID-19, statele membre trebuie să aibă în vedere asigurarea finanţării necesare pentru apărarea şi securitatea Europei.

Reprezentantul preşedinţiei croate a Consiliului UE, Zdravko Jakop, secretar de stat în Ministerul Apărării de la Zagreb, a subliniat că riscurile pentru securitatea europeană nu au dispărut odată cu criza provocată de pandemie şi le-a cerut ţărilor membre UE să continue iniţiative precum Cooperarea structurată permanentă în domeniul apărării şi al securităţii (PESCO) şi Fondul european de apărare (EDF).

La 12 decembrie 2017, douăzeci şi cinci de state membre UE au decis oficial să stabilească Cooperarea structurată permanentă în domeniul apărării şi al securităţii (PESCO), iniţiativă care le permite ţărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacităţii militare.

Cooperarea vizează proiecte concrete, printre care crearea de unităţi medicale şi centre logistice, înfiinţarea unui centru pentru pregătirea misiunilor şi dezvoltarea unor standarde comune pentru comunicarea radio militară.

Referitor la EDF, în iunie 2018 CE a propus un buget de 13 miliarde de euro pentru perioada de programare financiară multianuală 2021-2027, dintre care 4,1 miliarde de euro pentru proiecte de cercetare, în special prin intermediul granturilor.

×
Subiecte în articol: ue cheltuieli militare josep borrell