x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joseph Biden: Trupele americane nu vor fi retrase brusc din Afganistan

Joseph Biden: Trupele americane nu vor fi retrase brusc din Afganistan

03 Iul 2021   •   00:05

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anuntar, vineri, că nu există niciun plan privind retragerea totală din Afganistan în următoarele zile, în contextul în care Baza aeriană Bagram, situată în apropiere de Kabul, a fost evacuată, scrie Mediafax

Întrebat dacă trupele vor fi retrase în totalitate în următoarele zile, Joseph Biden a răspuns: "Nu, suntem în grafic, exact în momentul în care ar trebui să fim".

Administraţia Joseph Biden a anunţat că va retrage trupele americane din Afganistan până pe 11 septembrie 2021. Un oficial din cadrul Pentagonului a anunţat vineri că Baza aeriană Bagram, situată în apropiere de Kabul, a fost deja evacuată. Aliaţii SUA, inclusiv cei din cadrul NATO, retrag trupele în coordonare cu armata americană.

"Forţele americane şi cele ale coaliţiei au fost retrase în totalitate din Baza Bagram, astfel că forţele militare afgane vor prelua sarcina protejării acestei unităţi şi combaterii terorismului", a declarat Fawad Aman, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kabul.

Statele Unite vor menţine sute de militari în Afganistan, pentru protejarea Ambasadei americane. Alianţa Nord-Atlantică va continua misiunile de instruire a membrilor forţelor de securitate afgane.

În contextul retragerii trupelor occidentale, în ultimele luni s-au intensificat atacurile teroriste în Afganistan, comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat recent că organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic s-ar putea regrupa în Afganistan în doi ani.

 

×
Subiecte în articol: joseph biden afganistan