x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnaliştii care intră ilegal în Libia vor fi arestaţi

Jurnaliştii care intră ilegal în Libia vor fi arestaţi

de Marina Constantinoiu    |    23 Feb 2011   •   14:14

Viceministrul libian al Afacerilor Externe, Khaled Kaim, a declarat miercuri că jurnaliştii intraţi ilegal pe teritoriul ţării sunt consideraţi “în afara legii” şi “colaboratori ai Al-Qaida”, relatează ediţia online a cotidianului Le Parisien. “Dacă nu se vor preda autorităţilor, vor fi arestaţi”, a declarat acesta. “Am permis unui număr de trei echipe de la CNN, Al-Arabiya şi BBC Arabic să intre în Libia”, a precizat sursa citată.

La rândul său, cotidianul britanic The Guardian afirmă că este singura instituţie de presă care relatează din oraşul libian Benghazi.

 “Al-Qaida şi-a stabilit un emirat islamic la Derna”, ne sperie un ministru libian

Viceministrul libian al Afacerilor Externe, Khaled Kaim, afirmă că organizaţia teroristă Al-Qaida şi-a stabilit un emirat islamic în localitatea Derna, din estul Libiei, relatează cotidianul Le Parisien, în ediţia sa online.

Le Parisien precizează că informaţia trebuie luată cu mare precauţie, dată fiind situaţia din Libia şi sursa acesteia, adică un reprezentant al regimului politic al lui Muammar Gaddafi, tocmai cel care este puternic contestat în aceste zile de revolte. De altfel, marţi, în discursul său televizat, liderul libian a promis pedeapsa cu moartea pentru islamişti. Viceministrul a adăugat că acest emirat islamic este condus de un fost deţinut de la Guantanamo, adaugă Le Parisien.

Steaguri din timpul monarhiei flutură la Benghazi

Oraşul libian Benghazi pare a fi scăpat în totalitate de sub controlul autorităţilor libiene, relatează cotidianul britanic The Guardian.  Militarii locali au decis să sfideze regimul politic al colonelului Muammar Gaddafi, aflat la putere din 1969, iar drapele din perioada monarhică a Libiei flutură pe clădirile oficiale, scrie trimisul special al publicaţiei britanice.

Cotidianul britanic susţine, de altfel, că este prima organizaţie media care transmite din aşa-numitul Free Benghazi (Benghazi Liber).

Medici din localitatea libiană au declarat pentru Guardian că peste 230 de persoane au fost ucise, iar alte 30 grav rănite în confruntările care au avut loc în ultimele zile.

Agenţia de presă Reuters, citată de BBC online, afirmă, citând la rândul său, un ziar libian, că echipajul unui avion militar libian a refuzat să bombardeze oraşul Benghazi, paraşutându-se din avion şi lăsând aparatul să se prăbuşească la sol. Reuters susţine că ziarul Quryna din Libia citează surse militare - un colonel de la o bază aeriană din apropierea oraşului – care afirmă că Attia Abdel Salem al Abdali, căpitanul avionului de producţie rusă Suhoi-22 şi adjunctul său, Ali Omar Gaddafi sunt cei care primiseră ordinul să bombardeze, dar au refuzat, paraşutându-se.

Tot astazi, Libanul a refuzat să autorizeze aterizarea unui avion privat libian, la bordul căruia se afla, printre alţii, soţia de origine libaneză a unuia dintre fiii preşedintelui libian, Muammar Gaddafi, relatează Le Parisien online. “Aeroportul din Beirut a primit, în cursul nopţii de duminică spre luni, o solicitare a autorităţilor libiene, de a primi un avion aparţinând familiei Gaddafi, având la bord mai multe persoane, printre care şi pe Aline Skaff, soţia de origine libaneză a lui Hannibal Gaddafi”, a declarat un reprezentant al serviciilor de securitate libaneze, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Acesta a adăugat doar că “Libanul a respins această solicitare”. 

Situaţia pe aeroportul din Tripoli este “haotică”

Căpitanul unui avion maltez, Philip Apap Bologna, care a revenit în patrie după ce a repatriat compatrioţi aflaţi în Libia, a declarat, potrivit Le Parisien online, că situaţia de pe aeroportul din Tripoli este “haotică”.

“Pasagerii se bat, pentru a putea urca în avioane. Confuzia domneşte peste tot, pentru că forţele de securitate libiene nu lasă să pătrundă în terminal persoanele care nu dispun de un bilet de avion”."Ni s-a ordonat să nu coborâm din avion, dar eu am mers în terminal pentru a vedea dacă sunt maltezi. Am plecat la Tripoli pentru a aduce cât mai mulţi maltezi şi asta am făcut", adaugă comandantul. Potrivit pilotului, comportamentul pasagerilor din aeroport reflectă "dorinţa disperată de a părăsi Libia".

Pe de altă parte, reprezentantul demisionar al Libiei de la Liga Arabă a declarat, într-un interviu acordat cotidianului panarab Al Hayat că “liderul libian Muammar Gaddafi este mai rău decât fostul dictator irakian Saddam Hussein, iar sfârşitul regimului său politic este prevăzut să aibă loc în câteva zile”. “Cred că se vor petrece masacre oribile”, a adăugat acesta, refuzând să acrediteze ideea unui război civil în ţară.

Semiluna Roşie a avertizat că există un risc catastrofal de exod masiv de libieni în Tunisia. La rândul ei, Italia se teme că între 200 şi 300.000 de imigranţi ar putea veni în Italia dinspre Libia, potrivit unuia dintre scenariile analizate marţi seara în cadrul unei reuniuni ministeriale convocate de premierul Silvio Berlusconi.

Ministrul libian de Interne s-a alăturat “revoluţiei” (Al-Jazeera)

Abdel Fatah Yunes, ministrul libian de Interne, a declarat că se raliază cauzei poporului, care solicită, prin proteste zilnice, plecarea de la putere a liderului Muammar Gaddafi, relatează AFP.

Informaţia a fost difuzată de postul de televiziune panarab Al-Jazeera.

Mai mulţi oficiali cu rang înalt libieni, miniştri, diplomaţi sau militari au demisionat deja sau au dezertat din rândurile regimului politic al colonelului Gaddafi, pentru a marca opoziţia lor faţă de represiunea sângeroasă care a vizat mişcarea de contestare populară lansată la 17 februarie.

“Îmi anunţ demisia din toate funcţiile, ca răspuns la revoluţia care este în plină desfăşurare”, a declarat ministrul de Interne, conform imaginilor difuzate de postul de televiziune citat. În imagine, ministrul a apărut îmbrăcat în uniforma sa militară, aşezat la biroul său. El a afirmat, potrivit aceleiaşi surse, că este “total convins de justeţea solicitărilor poporului libian”. “Fac apel la toate forţele armate să răspundă la fel la cererile poporului, în semn de solidaritate cu revoluţia”, a mai spus acesta.

Guvernul libian a anunţat, însă, miercuri, că ministrul de Interne a fost răpit de "bande" din oraşul Benghazi, potrivit CNN. Martori oculari declaraseră anterior că Benghazi a căzut în mâinile protestatarilor şi că ministrul de Interne fusese văzut duminică şi luni în această localitate, unde se alăturase revoluţionarilor.

În discursul său televizat de marţi, colonelul Gaddafi a jurat că va restabili ordinea în ţară, ameninţând protestatarii cu o represiune sângeroasă a revoltei lor şi dând asigurări că “încă nu a făcut uz de forţă”, şi asta, în ciuda tuturor informaţiilor provenite de la martorii oculari referitoare la atacarea, inclusiv din avioane militare şi elicoptere, a protestatarilor.

Violenţele care au marcat această mişcăre de protest s-au soldat cu moartea a 300 de persoane – 242 de civili şi 58 de militari – potrivit unei situaţii prezentate marţi seara înaintea unei conferinţe de presă a lui Saif al-Islam, fiul lui Muammar Gaddafi.

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat însă că este "probabil" ca numărul morţilor din Libia să se ridice la 1.000.

Pe de altă parte, Peru a anunţat suspendarea "tuturor relaţiilor cu Libia, până la încetarea violenţelor împotriva populaţiei".

×