x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalistul germano-turc Deniz Yucel, condamnat în absenţă la doi ani şi nouă luni de închisoare

Jurnalistul germano-turc Deniz Yucel, condamnat în absenţă la doi ani şi nouă luni de închisoare

16 Iul 2020   •   21:30
Jurnalistul germano-turc Deniz Yucel, condamnat în absenţă la doi ani şi nouă luni de închisoare
Sursa foto: pixabay.com

Un tribunal din Istanbul l-a condamnat în contumacie, joi, pe jurnalistul germano-turc Deniz Yucel la doi ani şi nouă luni de închisoare pentru propagandă în favoarea organizaţiei interzise Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a anunţat avocatul său Veysel Ok, scrie dpa.

Sentinţa exactă este de doi ani, nouă luni şi 22 de zile, conform unui document al instanţei consultat de dpa. Decizia poate fi contestată în apel în termen de şapte zile.

Procurorii au cerut o pedeapsă de 16 ani de închisoare pentru Yucel, oferind ca probă un interviu pe care acesta l-a luat comandantului PKK Cemil Bayik. PKK este clasificată drept organizaţie teroristă de Turcia, Uniunea Europeană şi SUA.

În iunie anul trecut, Curtea Constituţională a Turciei a decis cu unanimitate că arestul preventiv al jurnalistului este ilegal, citând încălcarea drepturilor lui Deniz Yucel.

''Astăzi, instanţa a ignorat Curtea Constituţională, apărarea noastră şi legile'', a spus avocatul Veysel Ok după anunţarea sentinţei, adăugând că apărarea va face apel.

Încarcerarea pentru un an a lui Yucel, fără o condamnare, a cauzat o criză diplomatică gravă între Berlin şi Ankara. El a fost pus în libertate în februarie 2018 şi a revenit în Germania după ce a stat un an în detenţie în închisoarea de maximă securitate Silivri din apropiere de Istanbul fără a fi pus sub acuzare oficial.

În mai 2019, jurnalistul a susţinut în faţa unui tribunal din Berlin că ofiţeri turci l-au torturat în închisoarea Silivri. Într-o versiune scrisă a mărturiei sale, cunoscutul corespondent al cotidian german Die Welt afirmă că a fost lovit, umilit şi ameninţat în penitenciarul Silivri.

Jurnalistul Deniz Yucel a fost reţinut pe 14 februarie 2017 ca suspect de afiliere la o organizaţie teroristă, ulterior fiind arestat, ceea ce a provocat iritarea guvernului de la Berlin. Autorităţile turce au formulat şi alte acuzaţii la adresa lui, în cadrul unei campanii mai largi împotriva presei, după instituirea stării de urgenţă în Turcia ca urmare a puciului eşuat din 15 iulie 2016.

×