x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalistul Roman Protasevici a luat legătura cu un avocat

Jurnalistul Roman Protasevici a luat legătura cu un avocat

28 Mai 2021   •   09:40
Jurnalistul Roman Protasevici a luat legătura cu un avocat

Roman Protasevici, jurnalistul de opoziţie belarus a fost lăsat să discute cu un avocat joi, după patru zile de detenţie, transmite dpa.

Protasevici şi prietena sa, Sofia Sapega, au fost arestaţi duminică, când autorităţile din Belarus au forţat un avion Ryanair care efectua un zbor comercial pe ruta Atena - Vilnius să aterizeze la Minsk.

"Totul este bine, are o dispoziţie bună, pozitivă şi este vesel", a declarat, joi seară, despre starea jurnalistului arestat avocata Inessa Olenskaia pentru agenţia de ştiri independentă Belapan.

Avocata a mai spus că nu poate da mai multe detalii din motive de confidenţialitate.

Spusele avocatei seamănă cu mesajul transmis într-un video de Protasevici. Jurnalistul spunea că se simte bine, deşi erau evidente vânătăile de pe chipul său.

Părinţii lui Roman Protasevici, care locuiesc în Polonia, au declarat mai devreme că au văzut semne de abuz pe chipul fiului lor într-o înregistrare video difuzată de autorităţile belaruse.

Ei consideră, totodată, aparenta recunoaştere de către fiul lor, Roman, a participării la organizarea protestelor în masă din Belarus drept o mărturisire obţinută sub constrângere.

Între timp, protestele continuă în lume. Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a denunţat joi situaţia dezastruoasă a libertăţii presei în Belarus, iar secretarul general al RSF, Christophe Deloire, a participat la o demonstraţie organizată în Lituania la frontiera cu Belarus, după interceptarea duminică a unui avion de linie de către autorităţile de la Minsk în scopul arestării jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici, tranmsite AFP.

Deloire şi câteva zeci de jurnalişti belaruşi şi lituanieni au manifestat de-a lungul frontierei cu portretele a 21 de colegi aflaţi în închisoare în Belarus.

Secretarul general al RSF a calificat regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, drept "prădători ai libertăţii presei", adăugând că Lukaşenko a acţionat ca un "terorist" ordonând duminică interceptarea unui zbor Ryanair Atena-Vilnius ce survola teritoriul său şi la bordul căruia se afla tânărul jurnalist Roman Protasevici. Acesta, care trăia în exil, a fost arestat împreună cu prietena sa, Sofia Sapega, şi riscă o pedeapsă grea cu închisoarea.

"Lukaşenko ar trebui să fie urmărit penal pentru că ceea ce a făcut, ceea ce a ordonat şi ceea ce justifică acum este o deturnare de avion cu o intenţie teroristă şi este responsabil", a declarat Deloire pentru AFP în timp ce afişa o fotografie a jurnalistului arestat, Roman Protasevici.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Roman Protașevici