x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong Un a plecat din Vladivostok după întâlnirea cu Vladimir Putin

Kim Jong Un a plecat din Vladivostok după întâlnirea cu Vladimir Putin

26 Apr 2019   •   22:00
Kim Jong Un a plecat din Vladivostok după întâlnirea cu Vladimir Putin

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a părăsit Vladivostok vineri după prima sa întâlnire cu Vladimir Putin, care i-a permis să-şi afişeze legăturile cu aliatul istoric al Phenianului, în plin impas diplomatic cu SUA, relatează AFP.

După o ceremonie militară, Kim Jong Un s-a deplasat spre gara din acest port din Extremul Orient rus pentru a urca în trenul său blindat, a constatat o jurnalistă a AFP. Trenul s-a pus în mişcare în jurul orei 05.30 GMT pentru o călătorie de circa zece ore spre Coreea de Nord, după care gara a fost redeschisă publicului.

Kim Jong Un a petrecut joi cinci ore cu preşedintele rus, într-un tete-a-tete de două ore, apoi la o reuniune de lucru între delegaţii şi în cele din urmă la un dineu de gală unde au avut loc toasturi şi s-a făcut schimb de cadouri. O întâlnire "deschisă şi amicală", a declarat el potrivit agenţiei nord-coreene KCNA, care relatează că Vladimir Putin "a acceptat cu promptitudine" invitaţia sa de a vizita Coreea de Nord.

La finalul întâlnirii, preşedintele rus s-a declarat favorabil, la fel ca şi SUA, unei "denuclearizări totale" şi consideră "posibilă" o soluţionare, cu condiţia de a oferi Phenianului "garanţii de securitate şi de suveranitate" şi de a favoriza "dreptul internaţional" în detrimentul "dreptului celui mai puternic".

Fără nici un progres concret, întrevederea a constituit pentru liderul nord-coreean prima întâlnire cu un şef de stat străin după fiascoul summitului de la Hanoi din februarie cu Donald Trump.

În pofida invitaţiilor repetate, Rusia a rămas până acum departe de destinderea actuală în relaţiile cu Coreea de Nord. Kim Jong Un s-a întâlnit din martie 2018 de patru ori cu preşedintele chinez Xi Jinping, de trei ori cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi de două ori cu Donald Trump.

Liderul nord-coreean încearcă să obţină susţinere în relaţia cu Washingtonul şi o anumită reechilibrare în relaţiile sale cu Beijingul, cel mai apropiat aliat al său, şi Moscova, vechiul său aliat din timpul Războiului rece. URSS-ul este acela care l-a instalat la putere pe bunicul său şi pe fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Il Sung.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Kim Jong Un vladimir putin