x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kurt Westergaard, caricaturistul danez care i-a înfuriat pe musulmani, a murit

Kurt Westergaard, caricaturistul danez care i-a înfuriat pe musulmani, a murit

19 Iul 2021   •   10:40
Kurt Westergaard, caricaturistul danez care i-a înfuriat pe musulmani, a murit

Kurt Westergaard, desenatorul danez care i-a înfuriat pe musulmani pentru caricaturile cu profetul Mahomed, a murit la 86 de ani, anunță BBC.

Westergaard a fost caricaturist pentru ziarul conservator Jyllands-Posten de la începutul anilor 1980.

El a devenit faimos în 2005 pentru controversata sa caricatură cu profetul Mahomed apărută în ziar. Caricatura îl înfățișa pe profet purtând un turban-bombă și a fost una dintre cele 12 publicate de ziar pentru a-și susține punctele de vedere asupra autocenzurii și criticilor asupra Islamului.

Astfel de prezentări ale profetului Mahomed sunt considerate ca fiind tabu în Islam și sunt jignitoare pentru unii musulmani.

Desenele au provocat proteste în Danemarca, iar guvernul danez a primit plângeri de la ambasadorii țărilor cu majoritate musulmană.

Totul a culminat cu proteste în întreaga lume musulmană în februarie 2006. Ambasadele daneze au fost atacate și zeci de oameni au murit în revolte.

Publicarea desenelor a avut urmări, astfel că, în 2015, 12 persoane au fost ucise într-un atac asupra birourilor revistei satirice franceze Charlie Hebdo, care a publicat caricaturi pe aceeași temă.

După publicarea caricaturilor, Westergaard a primit numeroase amenințări cu moartea și a fost ținta unor tentative de asasinat. Mai întâi s-a ascuns, dar apoi a decis să trăiască într-o casă puternic fortificată din Aarhus, al doilea oraș al Danemarcei.

În 2008, serviciul de informații danez a anunțat arestarea a trei persoane acuzate de intenția de a ucide pe Westergaard.

Doi ani mai târziu, poliția daneză a prins un somalez în vârstă de 28 de ani înarmat cu un cuțit în casa lui Westergaard. Mohamed Geele, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat pentru tentativă de crimă și terorism.

Westergaard a trebuit să locuiască cu un bodyguard la adrese secrete în ultimii ani.

Vorbind la agenția de știri Reuters în 2008, Westergaard a spus că nu regretă desenul său. El a spus că desenul a generat discuții „importante” despre locul islamului în țările occidentale. "Aș face-o la fel (din nou) pentru că cred că această criză a desenelor animate într-un fel este un catalizator care intensifică adaptarea islamului", a spus el.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: kurt westergaard