x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La loc comanda! Haos în rândul US Army

La loc comanda! Haos în rândul US Army

de Şerban Mihăilă    |    08 Ian 2020   •   11:46
La loc comanda! Haos în rândul US Army
Sursa foto: 1st Lt. Leland White/201st Regional Support Group

La două zile după ce Parlamentul de la Bagdad a dat o rezoluție prin care cerea încetarea prezenţei trupelor străine în ţară, soarta celor 5.200 de militari americani desfășurați pe teritoriul irakian rămâne incertă. O serie de declarații contradictorii făcute de generalii Pentagonului în numai câteva ore arată haosul care domnește la Washington atunci când vine vorba despre viitorul US Army în Irak. Deocamdată, militarii americani par să rămână de poziții.

 

Informațiile de luni dimineață, care dădeau drept sigură retragere armatei americane din Irak, aveau să fie contrazise, câteva ore mai târziu, de secretarul american al Apărării, Mark Esper. Șeful Pentagonului le-a declarat reporterilor că nu a fost luată nicio decizie în acest sens. „Nu există absolut nicio decizie de a pleca din Irak! Punct!”, a spus el, sugerând că orice discuție în legătură cu deplasări masive ale contingentelor americane ar putea fi, cel mult, un semnal în privința unei repoziționări a trupelor în interiorul granițelor irakiene. Afirmația lui Esper a fost făcută la scurt timp după ce o scrisoare trimisă de generalul de brigadă al corpului de marină al SUA William H. Seely III, comandantul general al grupului operativ american din Irak (CJTF-OIR), a informat autoritățile militare irakiene că US Army se va retrage din Irak şi îşi va repoziţiona forţele în următoarele zile. „Din respect pentru suveranitatea Republicii Irak şi după cum a solicitat parlamentul irakian şi prim-ministrul, CJTF-OIR îşi va repoziţiona forţele pe parcursul zilelor şi săptămânilor următoare pentru a pregăti deplasări ulterioare”, se arată în scrisoare. „Vă respectăm decizia suverană de a ordona plecarea noastră”, adaugă textul. Șeful Pentagonului și-a contrazis imediat subalternul și s-a mărginit să afirme: „Nu ştiu ce este cu acea scrisoare. Încercăm să aflăm de unde vine”. Între timp, şeful statului major american, generalul Mark Milley, a declarat că scrisoarea adresată de comandamentul militar american din Irak autorităţilor de la Bagdad este autentică, dar a fost trimisă din greşeală. „Era un proiect de scrisoare nesemnat”, trimis câtorva lideri militari irakieni, deoarece mişcările de trupe din Irak au crescut în ultimele zile, a explicat presei generalul Milley. Scrisoarea lui William H. Seely III făcuse notă discordantă încă de la început cu declarațiile președintelui Donald Trump, care afirma, duminică, de la bordul „Air Force One”, că trupele sale nu vor părăsi Irakul, până când Bagdadul nu vor oferi SUA compensații financiare semnificative pentru instalațiile militare, în valoare de miliarde de dolari, construite de americani pe teritoriul irakian. Mai mult, Trump a amenințat Irakul cu sancțiuni economice, în cazul evacuării trupelor americane.

 

Militarii români, relocaţi temporar

Între timp, autoritățile de la București au anunțat că toți cei 14 militari români aflați în misiune în Irak vor fi relocaţi temporar într-o altă bază a NATO, pentru asigurarea securității lor. Misiunile de instruire și consiliere efectuate de soldații noștri au fost întrerupte.

 

Avem o bază aeriană extrem de scumpă în Irak. Ne-a costat miliarde de dolari. Nu plecăm de acolo până nu ne dau banii.”

Donald Trump

×