x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lavrov: Donald Trump l-a asigurat pe Vladimir Putin că va continua să caute soluţii la problema Tratatului INF

Lavrov: Donald Trump l-a asigurat pe Vladimir Putin că va continua să caute soluţii la problema Tratatului INF

23 Dec 2019   •   13:00
Lavrov: Donald Trump l-a asigurat pe Vladimir Putin că va continua să caute soluţii la problema Tratatului INF

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că preşedintele american Donald Trump i-a trimis o scurtă scrisoare omologului său rus Vladimir Putin referitoare la Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF), a informat duminică Reuters, citând Interfax.

"Preşedintele SUA, Donald Trump a trimis o scurtă scrisoare în care susţine că ei (americanii) sunt gata să continue căutarea de soluţii pentru depăşirea problemelor din relaţiile noastre" bilaterale, a declarat Lavrov în cadrul unui talk-show televizat, potrivit Interfax.

Scrisoarea a fost un răspuns dat la oferta lui Vladimir Putin de a introduce un moratoriu asupra dezvoltării de rachete interzice de Tratatul INF, a precizat şeful diplomaţiei ruse.

Washingtonul s-a retras oficial din acordul din 1987 cu Rusia în luna august, după ce a acuzat Moscova că încalcă tratatul, ceea ce Kremlinul a infirmat.

Tratatul negociat de preşedintele de atunci Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov interzicea lansarea de la sol a rachetelor cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

Ministrul de externe rus a mai declarat că Rusia este pregătită să includă rachetele balistice intercontinentale grele Sarmat şi rachetele hipersonice ruseşti Avangard într-un nou Tratatul privind reducerea armelor strategice (START) dacă acesta va fi extins. De asemenea, Rusia este gata să le demonstreze SUA rachetele Sarmat, a declarat Lavrov în cadrul emisiunii televizate, potrivit agenţiei de presă ruse.

AGERPRES

×