x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legături secrete ale lui Putin cu Brexit

Legături secrete ale lui Putin cu Brexit

de Şerban Mihăilă    |    11 Iun 2018   •   13:45
Legături secrete ale lui Putin cu Brexit
Sursa foto: Michel CHRISTEN

Dezvăluiri explozive despre presupusul amestec al Moscovei în referendumul pentru Brexit au fost făcute la sfârșitul săptămânii trecute, în presa din Marea Britanie, după ce s-a aflat că milionarul care a finanțat campania de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană a avut o serie de întâlniri secrete cu emisarul președintelui Vladimir Putin pe teritoriul britanic. Sponsorul Brexit ar mai fi oferit rușilor numerele de telefon ale membrilor echipei lui Trump.

 

Milionarul Arron Banks, finanțatorul fostului lider al partidului eurofob UKIP, Nigel Farage, unul dintre principalii artizani ai Brexit, a avut trei întâlniri cu ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Alexander Iakovenko, deși, anterior, declarase că a ieșit la un singur prânz cu emisarul președintelui Vladimir Putin, scrie publicația „Mail on Sunday”. E-mailuri trimise de Banks principalului său colaborator din campania „Afară din UE”, Andy Wigmore, demonstrează că aceștia – prieteni apropiați cu Farage – s-au aflat în contact apropiat cu oficialitățile ruse, atât pe întreaga durată a campaniei pentru Brexit, cât și după aceea. În același timp, fostul sponsor al cauzei Brexit ar fi furnizat autorităților de la Moscova numerele de telefon ale membrilor echipei prezidențiale de tranziție a lui Donald Trump, la doar câteva zile după ce Banks și Farage au vizitat Turnul Trump din New York, pentru a-l felicita pe liderul american în urma victoriei sale șocante din alegerile din SUA. Mesajele dintre Banks și Wigmore vor fi examinate de un comitet din Camera Comunelor, care anchetează tentativele Rusiei de a submina democrația britanică prin intermediul știrilor false. Banks a acuzat deja acest comitet de lansarea unei „vânători de vrăjitoare” împotriva sa, precum și de organizarea unei „conspirații”, alături de partizanii menținerii Marii Britanii în UE. El a mai spus că e-mailurile sale au fost „sparte” de hackeri. Banks și Wigmore ar putea să fie interogați, mâine, în cadrul unei audieri a comitetului de anchetă din Camera Comunelor. Audierea coincide cu un vot crucial în camera inferioară a Parlamentului de la Londra, unde premierul Theresa May va încerca să înăbușe o revoltă a unei facțiuni conservatoare, care vrea să sprijine amendamentele pentru menținerea Regatului Unit în Piața Unică sau într-o uniune vamală cu UE. În același timp, notează „Mail on Sunday”, serviciile britanice de informații vor fi presate să examineze noile dovezi ale contactelor dintre susținătorii Brexitului și oamenii lui Putin. Luna trecută, Andrew Parker, directorul MI5, spunea că guvernul rus este „șeful propagandistic” al campaniei de subminare a democrațiilor occidentale.

De ce a mințit sponsorul?

Căsătorit cu o rusoaică, Banks susținea până acum că singurul lui contact cu oficialitățile de la Moscova a fost în timpul conferinței UKIP din 2015, atunci când un anume „Oleg” l-a invitat la o întâlnire privată cu ambasadorul Rusiei. Ar fi urmat un prânz „stropit cu votcă”, cu ambasadorul Alexander Iakovenko, spune Banks. Noile dovezi îi îngrijorează pe susținătorii ieșirii din blocul comunitar, care se tem că Brexitul va fi discreditat de un nou val de acuzații.

 

Suntem îngrijorați de existența unor posibile dovezi în privința unui contact foarte strâns între campania «Afară din UE» și ambasada Rusiei”.

Damian Collins, președintele comitetului de anchetă

×