x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legea securității naționale impusă Hong Kong-ului oferă puteri sporite Chinei

Legea securității naționale impusă Hong Kong-ului oferă puteri sporite Chinei

07 Iul 2020   •   10:38
Legea securității naționale impusă Hong Kong-ului oferă puteri sporite Chinei
Sursa foto: Hepta

Legea securității naționale adoptată de China conferă poliției puteri sporite în Hong Kong, mai ales în privința supravegherii, transmite AFP. Actul normativ are 116 pagini și permite forțelor de ordine să efectueze percheziţii fără mandat.

Șeful poliţiei din Hong Kong poate controla şi suprima pe internet orice informaţie, dacă există ''motive rezonabile'' că acestea încalcă securitatea naţională. El poate cere organizaţiilor internaţionale informaţii despre activitatea lor în Hong Kong, inclusiv date personale, surse de venituri şi cheltuielile efectuate.

Poliţia poate ordona companiilor de internet şi celor prestatoare de servicii să retragă orice informaţie pe care o consideră o amenințare şi să confişte toate echipamentele. În cazul în care acestea refuză să se supună dispoziției, reprezentanţii lor sunt pasibili de amenzi sau pedepse de până la un an de închisoare.

Societățile trebuie să pună la dispoziţie registrele de identificare şi să ofere asistenţă pentru a permite decodarea datelor.

Sunt considerate ilegale unele opinii politice, precum independenţa insulei sau acordarea unei autonomii superioare Hong Kong-ului.

Legea privind securitatea naţională a fost adoptată la 30 iunie de autoritățile comuniste de la Beijing și constituie cea mai radicală schimbare a atitudinii Chinei față de fosta colonie britanică, de la revenirea sa, în 1997. 

 

×