x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libera circulaţie cu UE, în pericol

Libera circulaţie cu UE, în pericol

28 Sep 2020   •   19:10
Libera circulaţie cu UE, în pericol

Alegătorii elveţieni urmau să se pronunțe ieri, prin referendum, asupra unei propuneri a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi statele membre ale UE, relatează AFP.

Conform propunerii prezentate de Partidul Popular Elveţian (SVP), în baza acordului cu blocul comunitar din fiecare an, în Elveţia se mută, în medie, 75.000 de cetăţeni UE, ceea ce duce la suprapopulare şi la creşterea preţurilor locuinţelor. Conform sondajelor, era de aşteptat ca propunerea să fie respinsă. Aproximativ două treimi dintre alegătorii elveţieni erau de părere, înaintea referendumului, că abrogarea acordului cu UE privind libera circulaţie ar agrava penuria de lucrători calificaţi şi ar periclita bunăstarea ţării, dezvăluia un studiu al institutului Gfs.Bern. Tot la referendum, elveţienii urmau să se pronunţe asupra introducerii unui concediu de paternitate de două săptămâni, achiziţionării de avioane de vânătoare de către armată şi relaxării restricţiilor privind vânarea lupilor.

 

Respingerea propunerii SVP ar încuraja tratativele dintre UE şi Elveţia cu privire la un acord-cadru pentru reglementarea mai multor probleme bilaterale dificile.

 

 

×