x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libertatea presei: Procedură de destituire a directorului radioului național din Bulgaria

Libertatea presei: Procedură de destituire a directorului radioului național din Bulgaria

09 Oct 2019   •   21:30
Libertatea presei: Procedură de destituire a directorului radioului național din Bulgaria

Consiliul pentru Media Electronică din Bulgaria (CEM) a început miercuri procedura de destituire a directorului postului naţional de radio (BNR), care a întrerupt pentru scurt timp emisia în cadrul unei dispute cu un prezentator, transmite Reuters.

CEM a apreciat că acţiunea directorului general Svetoslav Kostov a constituit „o încălcare gravă a legii”.

Kostov, care a refuzat să demisioneze de la conducerea BNR după o primă reuniune a CEM legată de incidentul respectiv, pe 27 septembrie, are la dispoziţie cinci zile pentru a contesta procedura, a precizat Consiliul.

BNR a întrerupt emisia canalului de ştiri „Horizont” timp de cinci ore, în 13 septembrie. Conducerea a motivat situaţia prin „lucrări de întreţinere tehnică”. Anchetatorii au afirmat însă că nu au găsit motive pentru astfel de lucrări.

Personalul BNR a declarat că motivul întreruperii este legat de încercările lui Kostov de a o concedia pe Silvia Velikova, o prezentatoare şi reporteră cunoscută pentru criticile deschise la adresa lui Ivan Gheşev, nominalizat de guvern ca procuror general.

Conducerea BNR a susţinut că Velikova şi-a încălcat contractul, cerând în direct ascultătorilor radioului să se alăture protestelor de stradă împotriva numirii lui Gheşev. Jurnalista a fost suspendată, însă mai mulţi ziarişti şi alţi comentatori consideră că sancţiunea împotriva ei este motivată politic. Niciunul din colegii săi nu a acceptat să o înlocuiască și, ca urmare, emisia „Horizont” a fost întreruptă.

Velikova a fost repusă în drepturi după o intervenţie a premierului Boiko Borisov, în contextul indignării publice şi al unui protest împotriva încălcării dreptului la libera exprimare, la care au participat zeci de angajaţi ai BNR.

Cazul a atras critici din partea unor grupuri de apărători ai drepturilor omului şi a filialei bulgare a „Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni”. AJE apreciază că a fost vorba despre „un atac la adresa profesionalismului jurnaliştilor”, într-o ţară clasată pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al libertăţii presei. Bulgaria este clasată pe locul 111 din 180 de ţări în indicele libertăţii presei realizat anul acesta de organizaţia „Reporteri Fără Frontiere” - o poziţie mai slabă chiar decât a unor state din vestul Balcanilor, care nu sunt membre ale UE.

Nemulţumirile multor bulgari privind sistemul judiciar ineficient şi elita politică netransparentă şi coruptă - criticate şi de Comisia Europeană - s-au cristalizat în jurul acestui subiect, apreciază Reuters. Au avut loc mai multe proteste împotriva numirii lui Gheşev, despre care criticii susţin că este un protejat al guvernului şi un simbol al disfuncţionalităţii justiţiei. El a fost singurul nominalizat pentru funcţia de procuror general, pentru care, potrivit contestatarilor, ar fi trebuit să existe mai mulţi candidaţi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: libertatea presei bulgaria