x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii NATO se tem de toanele lui Trump

Liderii NATO se tem de toanele lui Trump

de Şerban Mihăilă    |    10 Iul 2018   •   11:41
Liderii NATO se tem de toanele lui Trump
Sursa foto: Shealah Craighead/White House

Liderii NATO se confruntă cu o amenințare majoră la adresa credibilității alianței lor militare, cu ocazia summitului care începe mâine la Bruxelles. Și nu este vorba despre tradiționalul lor inamic, Rusia, ci chiar de liderul celui mai puternic membru al Alianței Nord-Atlantice, președintele american, Donald Trump. Organizată cu doar câteva zile înaintea întâlnirii dintre Trump și președintele Putin, reuniunea riscă să devină un eșec.

Aliații NATO se pregătesc pentru o ploaie de invective din partea șefului Casei Albe, deoarece nu contribuie suficient la apărarea comună. Ei se tem că tonul sceptic utilizat de Trump în ultimele luni, atunci când a vorbit despre blocul militar susținut necondiționat de SUA timp de 70 de ani, s-ar putea transforma într-o ostilitate fățișă. Celorlalți 28 de lideri ai NATO le este frică de repetarea scenariului de luna trecută, cu ocazia summitului G7, care s-a terminat într-o confuzie generală, atunci când Donald Trump a respins brusc textul declarației finale. „Ceea ce Trump va avea de spus va fi decisiv pentru viitorul Alianței, însă nimeni nu știe ce va zice”, a afirmat, sub acoperirea anonimatului, un diplomat dintr-un stat NATO, citat de AFP. „Este o umbră care atârnă deasupra summitului, precum sabia lui Damocle”, a adăugat el. „Cu administraţia Trump, o formă de incertitudine profundă afectează ansamblul actorilor europeni”, susține, la rândul său, eurodeputatul francez Arnaud Danjean, specializat în probleme de apărare. „Nu este vorba doar despre dubii asupra fiabilității angajamentelor americane în interiorul Alianţei, ci şi de orientările unei politici externe a SUA extravagante, care prin izolaţionism şi spirit de aventură poate afecta mai mult sau mai puţin direct interesele europene de securitate”, a adăugat el, citat de AFP. În opinia lui Pierre Vimont, fost număr 2 al diplomaţiei europene, prima întâlnire a preşedintelui Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin, la câteva zile după reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice, este „mult mai importantă pentru el decât summitul NATO”.

Aliații divizați, Putin jubilează

Prin faptul că a rămas evaziv față de subiectul Crimeea, Trump „i-a transmis un mesaj lui Putin”, este de părere și Thomas Carothers, vicepreședinte al „Fundației Carnegie”, citat de AFP. De altfel, liderii NATO se tem că o reuniune tensionată ar compromite pe termen lung eforturile de a prezenta unitatea aliaților în fața pericolului crescând din flancul estic al blocului militar transatlantic, mai ales înaintea întâlnirii dintre Trump și Putin. „Adversarii noștri ar fi încântați să vadă divizări în cadrul NATO”, a avertizat recent și ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen. Germania se află pe lista celor nouă state membre ale Alianței, cărora Trump le-a trimis o scrisoare la sfârșitul lunii iunie, somându-le să-și respecte angajamentele asumate și, până în 2024, să aloce cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Trump a precizat că, de acum înainte, SUA nu vor mai fi „luate de proaste” de către europeni, în condițiile în care UE își face propria armată și nu cotizează la NATO.  

CITAT

Putin este încântat de perspectiva unei reuniuni NATO, care dezvăluie alte divizări și fragmentări”.

Thomas Carothers

×
Subiecte în articol: Liderii NATO