x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul Kim dă cu racheta nucleară în Pompeo

Liderul Kim dă cu racheta nucleară în Pompeo

de Şerban Mihăilă    |    19 Apr 2019   •   10:05
Liderul Kim dă cu racheta nucleară în Pompeo

Coreea de Nord a cerut Statelor Unite înlocuirea secretarului de Stat, Mike Pompeo, de la negocierile pe tema programului nuclear al Phenianului, acuzându-l pe șeful diplomației americane că „vorbește prostii” și este „iresponsabil”.

Continuarea tratativelor ar fi „groaznică”, dacă Pompeo se mai implică în negocieri, a declarat o oficialitate de rang înalt din Ministerul de Externe de la Phenian, citată de BBC. Kwon Jong-un, director în MAE nord-coreean, a cerut ca secretarul de Stat al SUA să fie înlocuit cu o persoană „mult mai atentă și mai matură în privința comunicării cu noi”. „Ori de câte ori îşi bagă nasul Pompeo, dialogul dintre cele două ţări merge prost, fără rezultate, fără măcar să se apropie de succes”, a spus el. Pompeo a devenit peste noapte o persoană indezirabilă pentru regimul de la Phenian, după ce, săptămâna trecută, întrebat de un senator american dacă liderul nord-coreean, Kim Jong-un, pe care preşedintele Donald Trump îl numeşte „prietenul” său, este un „tiran”, șeful diplomației de la Washington a răspuns: „Bineînţeles. Sunt sigur că deja am spus lucrul aceasta”. Remarca lui Pompeo pare să fi dinamitat relațiile dintre cele două tabere, într-un moment în care Washingtonul se străduieşte să relanseze negocierile asupra dezarmării nucleare, după eşecul summitului Trump-Kim din Hanoi, la sfârşitul lunii februarie. Pompeo „a debitat aprecieri iresponsabile și a rănit demnitatea liderului nostru suprem (…), dezvăluindu-și caracterul josnic”, a afirmat Kwon, citat de BBC. Mai mult, el l-a acuzat direct pe Pompeo pentru încheierea bruscă a reuniunii din Hanoi. În timpul discuțiilor de la Phenian, din iulie 2018, Pompeo fusese criticat pentru insistența sa „gangsterească” de a cere Coreei de Nord să treacă la denuclearizare.

Între timp, potrivit agenției nord-coreene KCNA, Kim Jong-un a supravegheat ieri testarea unei „noi arme tactice”, punând astfel o nouă presiune pe negocierile cu SUA.

×