x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liga Arabă și Turcia critică autoritățile din Kosovo pentru stabilirea relațiilor diplomatice cu Israelul

Liga Arabă și Turcia critică autoritățile din Kosovo pentru stabilirea relațiilor diplomatice cu Israelul

06 Sep 2020   •   22:05
Liga Arabă și Turcia critică autoritățile din Kosovo pentru stabilirea relațiilor diplomatice cu Israelul

Liga Arabă și Turcia se opun deciziei autorităților de la Kosovo de a stabili relații diplomatice cu Israelul, în condițiile în care acesta este singurul stat majoritar musulman care deschide o ambasadă la Ierusalim. 

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abulgeit, se opune mutării la Ierusalim a ambasadelor Serbiei și Kosovo, scrie EFE.

"Inaugurarea de către Serbia şi Kosovo de ambasade la Ierusalim este un demers nul şi de condamnat", a apreciat Abulgeit, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat două acorduri: Transferarea de către Belgrad a ambasada la Ierusalim şi stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Kosovo şi Israel.

Și premierul Benjamin Netanyahu a anunţat că Israelul va stabili relaţii diplomatice cu Kosovo şi a remarcat că această fostă provincie sârbă va fi prima ţară majoritar musulmană care deschide o ambasadă la Ierusalim.

Abulgeit şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile preşedintelui palestinian Mahmud Abbas de a pune capăt divizării și de a netezi calea către reconciliere şi unificare a poziţiilor cu privire la o strategie comună pentru sfârșitul ocupaţiei israeliene. 

Turcia susține cauza palestiniană și a fost una dintre primele state care au recunoscut Kosovo, după ce aceasta și-a declarat unilateral independența față de Belgraad, în 2008. 

Ministerul de Externe turc apreciază acum că decizia Kosovo este dezamăgitoare şi invocă "o încălcare clară a dreptului internaţional''. Cere liderilor kosovari să evite orice măsură care ar putea aduce atingere statutului legal al Ierusalimului.

×