x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra aşteaptă răspunsul Uniunii Europene la noua sa propunere privind Brexitul

Londra aşteaptă răspunsul Uniunii Europene la noua sa propunere privind Brexitul

03 Oct 2019   •   11:03
Londra aşteaptă răspunsul Uniunii Europene la noua sa propunere privind Brexitul

Londra a prezentat Uniunii Europene o propunere constructivă privind Brexitul şi acum doreşte să negocieze cu blocul comunitar detaliile pentru ajungerea la un nou acord de ieşire, a afirmat joi ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, transmite Reuters.

''Suntem concentraţi pe obţinerea unui acord pentru că noi credem că aceasta este cea mai bună cale de a avansa. Acestea sunt propuneri serioase şi în mod evident trebuie să avem o negociere cu UE'', a spus Barclay.

Fiind întrebat despre o posibilă amânare a Brexitului, oficialul britanic a afirmat că pentru aceasta va fi nevoie de consimţământul tuturor celorlalte 27 de state membre ale UE.

''Riscul absenţei unui acord este, în mod clar, mult mai puţin favorabil decât ieşirea într-o manieră ordonată şi dacă nu există niciun acord atunci evident va fi nevoie de introducerea controalelor de către guvernul irlandez'', a subliniat ministrul britanic.

Într-o intervenţie la postul de radio LBC, Stephen Barclay a menţionat că propunerile Londrei au fost salutate de UE. ''Răspunsul din partea Bruxellesului a fost că a salutat propunerile. Ei (UE - n.r.) au putut vedea că suntem creativi şi flexibili şi au recunoscut că s-a depus o muncă serioasă'', a declarat oficialul britanic.

Pe de altă parte, Franţa şi-a exprimat opoziţia faţă de crearea unui refugiu fiscal în apropierea Uniunii Europene. ''Nu doresc niciun refugiu fiscal la porţile Europei'', a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Amelie de Montchalin pentru postul de televiziune C News.

Ea a adăugat că discuţiile sunt îngreunate de poziţia neclară a parlamentului de la Londra cu privire la Brexit.

Premierul britanic Boris Johnson i-a scris miercuri preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el a numit un "compromis rezonabil" pentru modificarea acordului privind Brexit-ul în legătură cu frontiera irlandeză.

Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Până la sfârşitul perioadei de tranziţie după Brexit, în decembrie 2020, parlamentul şi executivul din Irlanda de Nord vor trebui să îşi dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani, conform documentului. Pentru a se evita verificările vamale, va fi introdus un sistem de declaraţii, cu un proces simplificat pentru micii comercianţi.

Documentul precizează că propunerile ar garanta integritatea pieţei unice a UE şi ar respecta acordul de pace din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt a trei decenii de conflicte sectariene în provincie.

Această ofertă a fost prezentată de Boris Johnson ca fiind singura alternativă la un Brexit fără acord la 31 octombrie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit