x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lukașenko ordonă închiderea frontierei Belarus cu Ucraina

Lukașenko ordonă închiderea frontierei Belarus cu Ucraina

02 Iul 2021   •   21:32
Lukașenko ordonă închiderea frontierei Belarus cu Ucraina
Sursa foto: Hepta

Alexander Lukașenko, președintele Belarus, a dispus vineri închiderea frontierei cu Ucraina, încercând să blocheze ceea ce el a numit un flux de arme către complotiști identificați de serviciile de securitate, a raportat agenția de știri de stat BelTA, citată de Reuters.

Măsura pare să adâncească ruptura dintre Belarus și puterile externe, după deturnarea unui zbor Ryanair în mai și de arestarea unui opozant al regimului care se afla în avion. Țările occidentale au impus sancțiuni Belarusului pentru a o pedepsi pentru acțiune, iar Uniunea Europeană și Ucraina au interzis, de asemenea, intrarea zborurilor înregistrate în Belarus în spațiul lor aerian.

Lukașenko a declarat că a ordonat o epurare în toată țara, iar grupurile rebele care intenționau să dea o lovitură de stat au fost descoperite. "Au depășit limitele. Nu le putem ierta", a spus el.

Vorbind la o întrunire care marchează Ziua Independenței țării, liderul a spus că Germania, Lituania, Polonia, Ucraina și Statele Unite sunt în spatele presupuselor activități rebele, a raportat BelTA.

"O cantitate imensă de arme vine din Ucraina în Belarus. De aceea am ordonat forțelor de securitate de frontieră să închidă complet frontiera cu Ucraina", a spus Lukașenko.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Ucrainei, Oleh Nikolaenko, a declarat că statul nu s-a amestecat nici în afacerile interne ale Belarusului și nici nu intenționează să o facă în viitor. "Partea ucraineană nu a primit o notificare oficială din partea Belarusului cu privire la închiderea frontierei. În primul rând poporul belarus va suferi după un asemenea pas", a spus Nikolaenko.

Belarusul are graniță cu Ucraina în sud și se învecinează cu Polonia și Lituania în vest, Letonia în nord și Rusia în est.

Măsura de închidere a frontierelor cu Ucraina vine la câteva zile după ce Belarus și-a rechemat reprezentantul permanent la Uniunea Europeană pentru consultări, după ce Bruxelles-ul a impus sancțiuni economice.

Mediafax

×
Subiecte în articol: lukasenko