x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lupte sângeroase în Nagorno-Karabah

Lupte sângeroase în Nagorno-Karabah

10 Oct 2020   •   18:30
Lupte sângeroase în Nagorno-Karabah
Sursa foto: Agerpres

Confruntările militare dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru controlul asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah s-au soldat până acum cu cel puţin 242 de morţi, scria, ieri, AFP.

Luptele continuă de o săptămână, iar tensiunile par să se amplifice. Ieri, au fost semnalate raiduri aeriene în Stepanakert, principalul oraş din Nagorno-Karabah. Armenia a confirmat moartea a încă 51 de militari din Nagorno-Karabah, astfel că bilanţul oficial a ajuns la 242 de morţi: 209 militari din Nagorno-Karabah, 14 civili armeni şi 19 civili din Azerbaidjan. Armata azeră nu a transmis bilanţul victimelor. Alte sute de persoane au fost rănite în confruntări. Bilanţul ar putea fi mult mai grav, în contextul în care Armenia susţine că au fost ucişi 3.000 de soldați azeri, iar Azerbadjanul afirmă că a omorât 2.300 de militari armeni. Administraţia din Azerbaidjan susţine că a „cucerit noi poziţii” în luptele pentru obţinerea controlului asupra enclavei. Cele două părţi beligerante au ignorat până acum apelurile internaţionale de încetare a ostilităţilor. Rusia, Statele Unite şi Franţa au solicitat fără succes un armistiţiu, în timp ce depun eforturi de mediere prin intermediul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Conform organizaţiei Observator Sirian pentru Drepturile Omului, Turcia, care susţine Azerbaidjanul, a transferat din Siria 1.200 de insurgenţi în Nagorno-Karabah, pentru a ajuta armata azeră.

 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a respins apelul SUA, Rusiei şi Franţei de încetare a confruntărilor în Nagorno-Karabah.

 

×