x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron cere "să nu se lase garda jos" în faţa grupării Stat Islamic, care "rămâne o ameninţare"

Macron cere "să nu se lase garda jos" în faţa grupării Stat Islamic, care "rămâne o ameninţare"

28 Aug 2021   •   19:30
Macron cere "să nu se lase garda jos" în faţa grupării Stat Islamic, care "rămâne o ameninţare"

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel sâmbătă "să nu se lase garda jos" în faţa jihadiştilor grupării Stat Islamic, deoarece ei rămân "o ameninţare", în special în Irak, unde liderul de la Palatul Élysée participă la o conferinţă regională, relatează AFP.

"Ştim că toţii că nu trebuie să lăsăm garda jos, deoarece DAESH (acronimul arab al Stat Islamic - n.r.) rămâne o ameninţare, şi ştiu că lupta împotriva acestor grupări teroriste este o prioritate a guvernului dumneavoastră", a spus Macron la finalul unei întâlniri cu premierul irakian Mustafa al-Kazimi, la Bagdad, unde începe sâmbătă un summit cu lideri din Orientul Mijlociu.

Irakul, unde celule ale SI continuă să comită atentate la patru ani de la înfrângerea militară, şi Franţa "sunt parteneri cheie în războiul împotriva terorismului", a declarat la rândul său şeful guvernului irakian.

Parisul furnizează Irakului un sprijin militar, în special aerian, cu o medie de 600 de militari pe teren în cadrul coaliţiei internaţionale care continuă să lupte cu Stat Islamic.

Prin această conferinţă regională, Irakul vrea să "dezamorseze" tensiunile dintre Iran şi Arabia Saudită, care nu mai au relaţii diplomatice din 2016, potrivit unui consilier al lui Kazimi.

Sosire talibanilor la putere în Afganistan şi ameninţarea pe care continuă să o reprezinte Stat Islamic, care a revendicat sângerosul atentat de la Kabul, soldat cu zeci de morţi, inclusiv 13 soldaţi americani, vor domina agenda discuţiilor de la conferinţa regională care se deschide sâmbătă la Bagdad.

×
Subiecte în articol: emmanuel macron