x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAE: Conferință pentru tinerii din Balcanii de Vest

MAE: Conferință pentru tinerii din Balcanii de Vest

29 Mai 2019   •   17:26
MAE: Conferință pentru tinerii din Balcanii de Vest

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat la București, în perioada 28-29 mai, conferința „Cum răspundem aspirațiilor europene ale tinerilor din Balcanii de Vest?”. În contextul priorității acordate regiunii Balcanilor de Vest și politicii de extindere a UE, de către președinția română a Consiliului UE, evenimentul a avut drept principal obiectiv promovarea unei agende pozitive pentru tinerii din Balcani, printr-o strategie considerată o investiție în viitor și o contribuție concretă la integrarea europeană a regiunii.

Conferința a beneficiat de sprijinul Comisiei Europene și al Norvegiei, prin granturile SEE și norvegiene, și a fost organizată în cooperare cu parteneri regionali precum Consiliul Cooperării Regionale (RCC) și Biroul de Cooperare Regională pentru Tineret (RYCO).

În deschiderea conferinței, secretarul de stat, Dan Neculăescu, a subliniat prioritatea pe care România o acordă extinderii UE în Balcanii de Vest, demonstrată prin dialogul consolidat cu regiunea, prin creșterea prezenței în regiune și numeroasele vizite bilaterale efectuate în pregătirea și pe perioada președinției române, prin promovarea cooperării regionale, inclusiv prin organizarea la Sarajevo a unui seminar regional privind eficientizarea structurilor de cooperare regională. MAE a subliniat rolul reformator al Uniunii Europene pentru regiune și a precizat că, prin organizarea acestui eveniment, România dorește să atragă atenția UE cu privire la importanța punerii unui accent mai mare pe tinerii din Balcanii de Vest la nivel european, pentru a-i încuraja pe aceștia să își construiască un viitor, în perspectiva integrării europene a țărilor lor.

La conferință au luat parte peste 200 de participanți proveniți din peste 120 de organizații -  tineri din regiunea Balcanilor de Vest și UE, oficiali români și străini, reprezentanți ai instituțiilor europene, ai organizațiilor internaționale și regionale, ai industriei IT și ai start-up-urilor, precum și reprezentanți ai mediului universitar.

Discuțiile din cadrul conferinței au contribuit la identificarea unor soluții pentru creșterea gradului de incluziune socio-economică a tinerilor în statele din regiune și la facilitarea unui dialog durabil la nivelul tinerilor din UE și Balcanii de Vest, stimulând cunoașterea reciprocă, precum și atașamentul acestora față de valorile europene. De un interes deosebit s-au bucurat și panelurile dedicate participării democratice a tinerilor, oportunităților și provocărilor generate de platformele online, în contextul fenomenului știrilor false și dezinformării, precum și dezbaterile pe teme cum ar fi reconcilierea și recâștigarea încrederii în regiune.

Caracterul inovativ al temelor dezbătute și modul interactiv de derulare a discuțiilor au fost apreciate de participanți, acestea generând o serie de propuneri, precum crearea unei rețele a tinerilor întreprinzători din regiune, consultări cetățenești pe tema viitorului Europei în statele din Balcanii de Vest, care ar putea reprezenta căi de urmat pe viitor.

 

×