x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai multe organizații mondiale avertizează asupra riscului de înfometare și malnutriție a populației

Mai multe organizații mondiale avertizează asupra riscului de înfometare și malnutriție a populației

01 Apr 2020   •   13:41
Mai multe organizații mondiale avertizează asupra riscului de înfometare și malnutriție a populației

Pe piaţa mondială există risc de penurie alimentară din cauza perturbărilor legate de restricțiile impuse pentru stoparea pandemiei cu coronavirus, fapt ce a a dus la înreruperi în lanțurile de aprovizionare alimentară, au avertizat directorii din două agenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), transmite AFP.

"Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declanşa un val de restricţii pentru exporturi, fapt ce ar provoca o penurie pe piaţa mondială", susţin într-un comunicat comun, Qu Dongyu, care conduce Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), şi  Roberto Azevedo, directorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Potrivit celor trei organizaţii care se ocupă de sănătate, alimentaţie şi comerţ, este important să se asigure schimburile comerciale. Acestea îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu încetinirea circulaţiei de lucrători din industria agricolă şi alimentară, fapt ce blochează agricultura în multe state din Occident,  întârzierile la frontiere pentru containerele cu mărfuri, care provoacă risipa de mărfuri perisabile şi la creştere a risipei de alimente.

Totodată, este nevoie de protecţie a salariaţilor angajaţi în producţia alimentară, a muncitorilor care lucrează în industria de prelucrare agroalimentară şi celor din distribuţie, pentru limitarea propagării virusului şi pentru menţinerea canalelor de aprovizionare alimentară.

"Atunci când se pune problema de a proteja sănătatea şi bunăstarea concetăţenilor lor, ţările trebuie să se asigure că toate măsurile comerciale nu perturbă canalul de aprovizionare alimentară", aratăFAO, OMS şi OMC.

"Tocmai în astfel de perioade cooperarea internaţională este esenţială. Trebuie să ne asigurăm că răspunsul nostru la virusul COVID-19 nu creează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esenţiale şi exacerbează foamea şi malnutriţia", conchid ei.

×
Subiecte în articol: penurie alimente fao onu omc infometare malnutritie