x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie confirmă că distrugătorul HMS Defender se afla în largul Crimeei,dar neagă incidentul

Marea Britanie confirmă că distrugătorul HMS Defender se afla în largul Crimeei,dar neagă incidentul

23 Iun 2021   •   16:20
Marea Britanie confirmă că distrugătorul HMS Defender se afla în largul Crimeei,dar neagă incidentul

Ministerul britanic al Apărării a confirmat, miercuri, că distrugătorul HMS Defender s-a apropiat de Peninsula Crimeea, anexată de Rusia, însă susţine că sunt apele teritoriale ucrainene şi neagă informaţiile privind focurile de avertisment trase de Forţele Navale ruse.

"Nu a fost tras niciun foc de avertisment în apropierea navei HMS Defender. Nava Forţelor Navale Regale a efectuat un tranzit inofensiv prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional", a comunicat Ministerul britanic al Apărării, conform Agenţiei France-Presse.

Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea, dar Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie consideră teritoriul ca fiind în continuare ucrainean.

Ministerul rus al Apărării susţine, conform agenţiilor de presă RIA Novosti şi Reuters, că distrugătorul HMS Defender, aparţinând Forţelor Navale Regale britanice, a pătruns trei kilometri în apele teritoriale ruse, în zona Capului Fiolent, în apropiere de Sevastopol (Crimeea). Moscova consideră Crimeea teritoriu rus, inclusiv apele din jurul peninsulei. În contextul în care echipajul distrugătorului nu a reacţionat la avertismentele verbale, o navă a Flotei ruse a Mării Negre a tras focuri de avertisment, iar un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-24 a lansat patru bombe de avertisment în apropierea navei militare britanice.

Distrugătorul britanic a schimbat cursul şi a părăsit apele teritoriale ruse. După incident, ataşatul militar al Ambasadei britanice din Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării.

În Marea Neagră se află în prezent distrugătorul britanic HMS Defender, fregata olandeză Everton şi un distrugător al Statelor Unite.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt tensionate din cauza activităţilor militare ruse în apropierea Ucrainei şi a anexării, în 2014, a regiunii ucrainene Crimeea.

×