x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maria Kolesnikova, opozantă a regimului Lukaşenko, a fost condamnată la 11 ani de închisoare

Maria Kolesnikova, opozantă a regimului Lukaşenko, a fost condamnată la 11 ani de închisoare

07 Sep 2021   •   09:00
Maria Kolesnikova, opozantă a regimului Lukaşenko, a fost condamnată la 11 ani de închisoare
Sursa foto: Hepta

Un tribunal din Belarus a condamnat-o luni pe Maria Kolesnikova, o figură proeminentă a opoziţiei care a condus protestele în masă împotriva preşedintelui Alexander Lukaşenko (foto), la 11 ani de închisoare.

Kolesnikova şi un alt activist al opoziţiei, Maxim Znak, au fost acuzaţi de extremism şi că au conspirat pentru „preluarea puterii de stat într-un mod neconstituţional” într-un proces desfăşurat în capitala Minsk cu uşile închise, a informat presa belarusă de stat.

Znak, care este şi un membru-cheie al consiliului de coordonare format din opozanţii guvernului autoritar al lui Lukaşenko, a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Kolesnikova, o muziciană devenită activistă, a fost una dintre cele trei femei care şi-au unit forţele anul trecut, pentru a înfrunta campania opoziţiei împotriva lui Lukaşenko, după ce candidaţii din opoziţie au fost excluşi din cursa prezidenţială.

Cei doi au condus mişcări de protest cu zeci de mii de bieloruşi în stradă, ocazie cu care au cerut schimbări politice.

Manifestanţii, precum şi observatorii independenţi, au susţinut că votul a fost trucat, pentru a extinde domnia de 27 de ani a lui Lukaşenko.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: opozanta lukașenko