x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel exclude orice referendum turc în Germania privind reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia

Merkel exclude orice referendum turc în Germania privind reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia

09 Mai 2017   •   12:35
Merkel exclude orice referendum turc în Germania privind reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia

Cancelarul german Angela Merkel a respins "categoric" desfăşurarea în Germania a oricărei campanii pentru un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, relatează AFP. 

"Pedeapsa cu moartea este un subiect pe care noi îl respingem categoric, pentru ce ar exista o autorizaţie (de a face campanie), în condiţiile în care nu suntem obligaţi. Nu o vom face", a declarat cancelarul german într-un interviu la postul de radio regional WDR difuzat marţi. 
Guvernul german a anunţat vineri că, dacă Turcia va organiza un referendum privind reintroducerea pedepsei capitale, Germania nu va permite ca scrutinul să se desfăşoare pe teritoriul său, unde trăiesc 1,4 milioane de alegători turci. 
"Din punct de vedere politic, este de neconceput ca noi să autorizăm o astfel de consultare cu privire la o măsură în opoziţie clară cu Constituţia noastră şi cu valorile europene", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Seibert. 
Campania electorală în Germania în favoarea referendumului din aprilie privind sporirea prerogativelor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a tensionat relaţiile dintre Turcia şi Germania. Şeful statului turc a acuzat guvernul german de practici naziste, după ce mai mulţi miniştri turci au fost împiedicaţi să facă campanie pe teritoriul Germaniei. 
După victoria strânsă a taberei "da" la referendumul privind consolidarea prerogativelor prezidenţiale ale lui Erdogan, acesta din urmă s-a declarat pregătit să organizeze o nouă consultare, de această dată cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea. 
O astfel de măsură ar fi "sinonimă cu sfârşitul visului despre Europa" al Turciei, a avertizat şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel. 
Recep Tayyip Erdogan este acuzat de autoritarism de criticii săi, mai ales după lovitura de stat eşuată din iulie, ce a fost urmată de arestarea a zeci de mii de oameni, inclusiv numeroşi jurnalişti critici la adresa puterii.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: merkel germania turcia