x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mexicul îi dă în judecată pe producătorii de arme americani pentru a opri valul de sânge din țară

Mexicul îi dă în judecată pe producătorii de arme americani pentru a opri valul de sânge din țară

de Şerban Mihăilă    |    06 Aug 2021   •   07:20
Mexicul îi dă în judecată pe producătorii de arme americani pentru a opri valul de sânge din țară
Sursa foto: Agerpres

Pe fondul violențelor fără precedent provocate de cartelurile drogurilor, guvernul mexican îi dă în judecată pe producătorii de arme americani, în încercarea de a opri valul de puști automate, pistoale-mitralieră, pistoale sau carabine, care au inundat piața ilegală din Mexic. Autoritățile din Ciudad de Mexico susțin că armele fabricate în SUA alimentează luptele dintre carteluri și atacurile teroriste asupra civililor. În același timp, prin acțiunea în instanță, considerată o premieră îndrăzneață, executivul mexican speră să obțină daune în valoare de 10 miliarde de dolari.

 

Mexicul dă în judecată șase producători americani de arme, într-o instanță din Massachusetts, invocând neglijența și incapacitatea lor de a-i controla pe propriii distribuitori. Potrivit oficialităților mexicane, piața ilegală din Mexic a devenit „sufletul afacerii economice” a fabricanților de arme din SUA. Șeful diplomației mexicane, Marcelo Ebrard, care a anunțat, miercuri, deschiderea acțiunii în Justiție, susține că unități produse de Smith&Wesson, Barrett, Beretta, Colt, Glock și Ruger au fost special fabricate pentru a satisface gusturile și necesitățile cartelurilor de droguri din Mexic, iar toate aceste companii depind de vânzările ilegale în țara vecină pentru a-și crește cifra de afaceri. De altfel, acuzatorii pretind că aceste companii și-au adaptat produsele pentru a răspunde solicitărilor criminalilor din Mexic, dând exemplul unui model de pistol Colt, ediție specială, care are gravată imaginea revoluționarului mexican Emiliano Zapata. O astfel de armă a fost folosită în 2017, în regiunea Chihuahua, pentru asasinarea jurnalistei Miroslava Breach, care investiga legăturile dintre oamenii politici și crima organizată. Breach a fost împușcată în timp ce-și ducea copilul la școală.

Daune de 10 miliarde de dolari

„Vom intenta acest proces cu toată seriozitatea, îl vom câștiga și vom reduce în mod drastic traficul ilegal de arme în Mexic, care nu poate rămâne nepedepsit, referindu-ne aici la cei care produc, promovează și încurajează traficul din SUA”, a spus Ebrard, citat de „The Guardian”.  „Companiile trebuie să înceteze imediat practicile neglijente, care provoacă pagube și pierderi de vieți în Mexic”, a adăugat ministrul de Externe. La finalul procesului, Mexicul încearcă să mai obțină despăgubiri de 10 miliarde de dolari, caracteristici superioare de siguranță ale armelor și, bineînțeles, înăsprirea controalelor asupra vânzărilor de arme. Potrivit autorităților mexicane, există precedente legale în sprijinul acestei acțiuni în instanță. Între acestea, figurează recenta ofertă pentru soluționarea unui proces făcut de compania Remington, care a propus plata a aproape 33 de milioane de dolari familiilor afectate de masacrul din Connecticut, din 2012, când 26 de persoane au fost ucise la școala din Sandy Hook. Conform procurorilor, marketingul promovat de Remington în favoarea armelor de foc a contribuit la acest masacru.

Râuri de sânge

Mexicul a fost devastat de violențe în ultimii 15 ani, de când președintele de atunci, Felipe Calderon, a desfășurat trupe pe teritoriul întregii țări, militarizând astfel războiul contra drogurilor. În acest interval de timp, verificarea armelor recuperate de la locurile unde au fost comise mai multe crime a demonstrat că numeroase violențe au fost alimentate prin intermediul unor arme vândute inițial în SUA și trecute ulterior, ilegal, prin granița cu Mexicul. Un studiu realizat de guvernul mexican arată că 2,5 milioane de arme au fost introduse ilegal în țară, în ultimii 10 ani, inclusiv echipamente militare, precum puști Barrett de mare calibru, capabile să doboare elicoptere. În ultimii ani, diferite facțiuni ale crimei organizate au devenit extrem de agresive, confruntându-se între ele pentru controlul teritoriului sau atacând direct chiar forțele de securitate. În octombrie 2019, spre exemplu, indivizi înarmați cu mitraliere au pătruns la bordul unor mașini blindate în orașul Culiacan, forțând autoritățile militare să-l elibereze pe Ovidio Guzman, fiul celebrului șef de cartel Joaquin „El Chapo” Guzman. În momentul de față, rata de omucidere din Mexic rămâne una extrem de ridicată.

Circuitul armelor

„Armele americane sunt esențiale pentru cartelurile drogurilor din Mexic”, spune Falko Ernst, analist principal pentru Mexic la Grupul Internațional de Criză. Un proces de succes, soldat cu oprirea fluxului de arme din SUA, ar da cartelurilor „o grea lovitură, cel puțin pe termen scurt și mediu”, consideră el. „Întrebarea este însă dacă nu cumva vor evolua în cele din urmă liniile alternative de aprovizionare, în cazul opririi armelor americane”, anticipează Ernst. Pe hârtie, Mexicul are legi stricte în privința controlului armelor, iar acestea pot fi cumpărate în mod legal doar dintr-un magazin aflat într-o unitate militară din Ciudad de Mexico. De mai multă vreme, Mexicul cere SUA să întreprindă acțiuni pentru a opri traficul de arme la frontieră. Până acum, se pare, demersurile oficialităților mexicane nu au avut mare succes. Ministrul Ebrard a evocat prima oară posibilitatea inițierii unei acțiuni în Justiție contra producătorilor americani de arme, imediat după masacrul din El Paso, din 2019, când un individ înarmat a luat la țintă mai mulți mexicani.

 

Armele americane sunt esențiale pentru cartelurile drogurilor din Mexic

Falko Ernst

×