x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de israelieni defilează pentru pacea cu palestinienii

Mii de israelieni defilează pentru pacea cu palestinienii

25 Oct 2015   •   08:36
Mii de israelieni defilează pentru pacea cu palestinienii

Mii de israelieni au manifestat sâmbătă la Tel Aviv pentru reluarea negocierilor cu palestinienii, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la asasinarea fostului premier Yitzhak Rabin, figură marcantă a eforturilor de pace, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

Organizaţia "Pacea acum" şi alte grupuri favorabile unei soluţii "cu două state" au chemat la un marş, în contextul în care perspectivele reglementării unuia dintre cele mai vechi conflicte ale lumii rar au părut mai sumbre. Un recent val de violenţe provoacă temeri legate de izbucnirea unei noi Intifada.

Participanţii au plecat din piaţa care poartă numele lui Yitzhak Rabin, devenit premier în 1992 şi lovit la 4 noiembrie 1995, la 73 de ani, de gloanţele unui fanatic evreu ortodox, Yigal Amir.

Acesta se opunea Acordurilor de la Oslo din 1993 care au dus la crearea Autorităţii Palestiniene, prefigurare a unui viitor stat. În urma semnării acestora, Yitzhak Rabin, preşedintele israelian Shimon Peres şi liderul palestinian Yasser Arafat au fost recompensaţi, în 1994, cu Premiul Nobel pentru Pace.

Ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la asasinarea premierului israelian care a provocat un şoc imens în Israel au debutat sâmbătă seară, după calendarul evreiesc.

Ierusalimul, teritoriile ocupate şi Israelul sunt pradă unui lanţ de violenţe care, de la 1 octombrie, au făcut 53 de morţi în rândurile palestinienilor şi arabilor israelieni şi opt de partea israelienilor. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel demonstatie de pace la tel aviv