x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Mii de polițiști pe străzile din Seul în timpul unei manifestații împotriva președintelui

VIDEO - Mii de polițiști pe străzile din Seul în timpul unei manifestații împotriva președintelui

05 Noi 2016   •   15:30
VIDEO - Mii de polițiști pe străzile din Seul în timpul unei manifestații împotriva președintelui

Mii de poliţişti au fost desfăşuraţi sâmbătă la Seul înaintea unei manifestaţii masive pentru a cere demisia preşedintei sud-coreene Park Geun-Hye, grav afectată de un scandal politic, relatează AFP. 

În ciuda unui discurs televizat plin de emoţie în timpul căruia dna Park a recunoscut că a fost imprudentă şi a spus că este gata să fie audiată de parchet în acest scandal de corupţie, circa 40.000 de manifestanţi sunt aşteptaţi sâmbătă în centrul Seulului. 

Poliţia a interzis protestatarilor să mărşăluiască pe străzile capitalei, invocând riscul blocajelor de trafic, dar este posibil ca manifestanţii să încerce să ajungă până la Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană. Circa 20.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi. 

În declaraţia sa televizată vineri, dna Park a recunoscut că este responsabilă pentru scandalul ce o implică pe confidenta şi prietena sa de 40 de ani Choi Soon-Sil şi că a fost "neglijentă" şi insuficient de vigilentă. 

Dar ea a dezminţit informaţiile potrivit cărora ar fi participat, sub influenţa prietenei sale, la un cult religios de inspiraţie şamanică. 

Parchetul încearcă să afle dacă dna Choi, 60 de ani, care a fost arestată joi, şi-a folosit influenţa pentru a forţa conglomeratele sud-coreene să plătească sume mari de bani unor fundaţii dubioase, pe care ea le-ar fi utilizat apoi în scopuri personale. 

Dar opinia publică este de asemenea îngrijorată de faptul că dna Choi a intervenit în treburile statului şi a avut acces la documente confidenţiale, în timp ce ea nu avea nicio funcţie oficială. 

Confidenta dnei Park este fiica unui misterios şef religios, Choi Tae-Min, devenit mentorul ei după ce i-a fost asasinată mama în 1974.AGERPRES

 

 

 

×