x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mike Pompeo vizitează El Salvador, care doreşte să oprească emigraţia

Mike Pompeo vizitează El Salvador, care doreşte să oprească emigraţia

21 Iul 2019   •   10:30
Mike Pompeo vizitează El Salvador, care doreşte să oprească emigraţia

Preşedintele salvadorian, Nayib Bukele, urmează să primească duminică vizita secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, căruia îi va cere ajutorul Washingtonului pentru a pune în aplicare programe de dezvoltare pentru ca locuitorii ţării "să nu mai aibă nevoie să emigreze" în căutarea "visului american", relatează AFP.

"Suntem de acord asupra faptului că trebuie să dezvoltăm oportunităţile în El Salvador, pentru ca concetăţenii noştri să nu mai aibă nevoie să emigreze", a declarat vineri tânărul preşedinte Bukele, în funcţie de la 1 iunie.

Violenţa grupurilor criminale şi mizeria împing în fiecare an zeci de mii de salvadorieni să se exileze.

Pentru preşedintele Bukele, prosperitatea şi securitatea sunt cheile care vor îi determina pe salvadorieni să vrea să rămână în ţara lor. Potrivit acestuia, între 300 şi 400 de salvadorieni pornesc la drum zilnic având ca destinaţie "visul american". "Un loc de muncă creat aici înseamnă trei imigranţi mai puţini la frontiera Statelor Unite", a subliniat el.

Salutând alegerea făcută de Mike Pompeo de a efectua o vizită în El Salvador, Nayib Bukele a ţinut să menţioneze că cele două ţări împărtăşesc aceleaşi "preocupări" referitoare la problemele migratorii. Americanii, a spus el, "nu doresc salvadorieni acolo (în SUA), iar noi vrem ca ei să rămână aici".

În domeniul luptei împotriva criminalităţii, Mike Pompeo şi Nayib Bukele urmează să semneze duminică un acord pentru a confirma menţinerea bazei aeriene de luptă împotriva traficului de droguri din apropierea aeroportului internaţional Oscar Arnulfo Romero, la circa 50 de kilometri de capitala San Salvador.

Peste 2,5 milioane de salvadorieni trăiesc în Statele Unite şi contribuţia lor la economia ţării de origine, cu aproape 5,5 miliarde de dolari trimişi acasă în 2018, reprezintă 16% din PIB-ul salvadorian.

Şeful diplomaţiei americane este aşteptat sosească la San Salvador duminică după-amiază în cadrul unui turneu început vineri în Argentina şi care a mai inclus Ecuadorul şi Mexicul.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: mike pompeo emigratie