x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Militari francezi, morți în carambol aerian

Militari francezi, morți în carambol aerian

de Şerban Mihăilă    |    27 Noi 2019   •   11:00
Militari francezi, morți în carambol aerian

În cea mai grea pierdere înregistrată de armata franceză în ultimele aproape patru decenii, într-un singur incident, 13 militari și-au pierdut viața  în urma coliziunii a două elicoptere. Accidentul s-a petrecut în Mali, în timp ce soldații francezi se aflau pe urmele insurgenților care au declanșat o serie de atacuri în ultimele săptămâni, în nordul țării. Parisul a demarat imediat o anchetă pentru a stabili cauzele tragediei. 

 

În timpul unei operațiuni desfășurate împotriva luptătorilor jihadiști într-o zonă nordică din Mali, coliziunea dintre două elicoptere, un „Tiger” de atac și un transportor militar de tip „Cougar”, a provocat moartea a 13 soldați francezi, au anunțat autoritățile de la Paris, citate de BBC, AFP și Reuters. Accidentul, care a avut loc luni, marchează cea mai grea pierdere înregistrată de armata franceză într-un singur incident, de la atacul din Beirut, din 1983, soldat cu moartea a 58 de parașutiști. Șase ofițeri și un caporal major se numără între victimele celui mai sângeros episod de la începutul intervenției militare a Franței în Mali, în 2013. De asemenea, între cei care și-au pierdut viața se află și fiul senatorului Jean-Marie Bockel, membru al comitetului pentru forțele armate din Senatul Franței. Accidentul ridică numărul soldaților francezi uciși până acum în statul african la 38. Cu șase ani în urmă, Franța a desfășurat mii de militari în Mali, după ce insurgenții islamiști au cucerit zone extinse din nordul țării. Deși armata din Mali a reușit să preia din nou controlul asupra teritoriului ocupat de jihadiști, insecuritatea se menține, iar violențele s-au răspândit și în alte țări din regiune. În momentul de față, Franța a desfășurat în zonă peste 4.500 de militari pentru a sprijini forțele naționale din Mali, Mauritania, Niger, Burkina Faso și Ciad, în lupta lor împotriva militanților islamiști. Aparatele de zbor care s-au ciocnit luni în aer fuseseră trimise în sprijinul unor forțe terestre angajate în luptele cu insurgenții, în apropierea granițelor cu Burkina Faso și Niger. Jihadiștii au atacat în ultimele săptămâni o serie de obiective din nordul țării, ucigând civili și membri ai forțelor locale. La începutul lunii, un atac al rebelilor asupra unui post militar s-a soldat cu moartea a 53 de soldați din Mali.

Al-Qaeda stă la pândă

Întreaga regiune Sahel, zona de tranziție ce se întinde de la deșertul Sahara la regiunea de savană Sudan și care cuprinde porțiuni din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Etiopia și Sudan, este scena unor confruntări permanente între jihadiști și forțele locale, sprijinite de trupe din statele occidentale. Partea nordică din Mali a intrat sub controlul jihadiștilor din rețeaua teroristă Al-Qaeda, după ce armata țării aflate în vestul Africii nu a reușit să înăbușe o rebeliune locală, în 2012. Deși, un an mai târziu, campania militară condusă de Franța i-a făcut pe insurgenți să se retragă, jihadiștii s-au regrupat și s-au axat pe o tactică de tip „lovește și fugi”, provocând numeroase victime în zonele în care acționează. Pe lângă trupele franceze, în Mali mai sunt staționați 15.000 de militari din contingentele ONU pentru menținerea păcii.

Cei 13 eroi au avut un singur țel: să ne protejeze pe noi. Mă înclin în fața familiilor îndurerate și a camarazilor celor uciși”.

Emmanuel Macron, președintele Franței

 

 

×