x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Militarii nord-coreeni au bombardat din nou Coreea de Sud

Militarii nord-coreeni au bombardat din nou Coreea de Sud

26 Noi 2010   •   10:31
Militarii nord-coreeni au bombardat din nou Coreea de Sud
Sursa foto: /AFP

Armata sud-coreeană a anunţat astăzi că efectuează verificări cu privire la două explozii care ar putea corespunde unor tiruri de artilerile, care au putut fi auzite în Marea Galbenă, în apropierea insulei bombardate marţi de Coreea de Nord.

Cele două explozii au fost auzite în largul insulei Yeonpyeong, în nord-vestul Coreei de Sud, a declarat un purtător de cuvânt militar sud-coreean.

"Există informaţii privind zgomote de tiruri de artilerie în teritoriul Coreei de Nord, în largul insulei, şi efectuăm verificări", a afirmat la rândul său un oficial militar, potrivit agenţiei Yonhap, citată de realitatea.net.

Ulterior, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Seul a declarat că Phenianul a procedat, aparent, la un exerciţiu cu tiruri de artilerie în Marea Galbenă, în apropierea insulei Yeonpyeong.

Deflagraţiile au fost auzite de mai multe ori, între orele 12.00 şi 15.00 (5.00-8.00, ora României), a precizat acesta.

Conform unui corespondent al postului de televiziune YTN, puţinii locuitori de pe insulă s-au grăbit să intre în adăposturi.

Pentru prima dată după Războiul din Coreea (1950-1953), Coreea de Nord a bombardat marţi o zonă cu locuinţe civile din Coreea de Sud. Aceste tiruri de obuze s-au soldat cu moartea a patru persoane şi rănirea a aproximativ 20, pe insula Yeonpyeong, şi au provocat tiruri de ripostă din partea armatei sud-coreene.

Coreea de Sud anunţase încă de joi că îşi va consolida forţele armate în cinci insule din Marea Galbenă, situate în apropiere de Coreea de Nord, după ce această regiune a fost bombardată marţi de regimul de la Phenian, care s-a declarat pregătit să lovească din nou.

Guvernul "a hotărât o creştere netă a forţelor armate, inclusiv a trupelor terestre, pe cele cinci insule din Marea Galbenă", în nord-vestul Coreei de Sud, a declarat Hong Sang-Pyo, un oficial de rang înalt din cadrul preşedinţiei sud-coreene.

Acest anunţ a fost făcut la câteva ore după ce Coreea de Nord s-a declarat pregătită să lovească din nou Coreea de Sud, acuzând încă o dată statul vecin că a deschis ostilităţile.

Regimul stalinist din Republica Populară Democratică a Coreei (RPDC), numele oficial al Coreei de Nord, a declarat că a răspuns unui exerciţiu militar organizat de Coreea de Sud în zona contestată din Marea Galbenă.

×