x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miniștrii de finanțe din UE nu au ajuns la un acord. Le Maire: „Rușine, Europa! ”

Miniștrii de finanțe din UE nu au ajuns la un acord. Le Maire: „Rușine, Europa! ”

08 Apr 2020   •   14:19
Miniștrii de finanțe din UE nu au ajuns la un acord. Le Maire: „Rușine, Europa! ”
Sursa foto: pixabay.com

Miniștrii de finanțe din UE nu au ajuns la un acord în discuțiile care au durat toată noaptea cu privire la sprijinul acordat economiile afectate de coronavirus, discuțiile fiind suspendate până joi, anunță Reuters.

Surse diplomatice și oficiali au declarat că divergențe majore între Italia și Olanda cu privire la condițiile care ar trebui să însoțească creditele pentru guvernele din zona euro care luptă împotriva pandemiei a bloca planul în valoare de 500 de miliarde de euro.

„După 16 ore de discuții ne-am apropiat de o înțelegere, dar nu am ajuns la final”, a declarat președintele Eurogrupului, Mario Centeno. "Am suspendat Eurogrupul și (vom continua) mâine."

Miniștrii finanțelor au început marți discuțiile la 1430 GMT, aceastea durând toată noaptea, cu numeroase pauze, pentru a permite negocieri bilaterale. Ei încearcă să cadă la un acord asupra unui pachet de măsuri care să ajute guvernele, companiile și persoanele fizice.

Un oficial care a participat la discuții a declarat miercuri, în jurul orei 0400 GMT, ministrul olandez a fost singurul care a refuzat să susțină un text asupra căruia miniștrii ar trebui să fie de acord pentru a obține aprobarea pentru un nou set de măsuri economice din partea celor 27 de lideri naționali ai blocului.

Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, a declarat pe Twitter: „În aceste momente dificile, Europa trebuie să stea împreună. Împreună cu (ministrul francez al finanțelor) Bruno Le Maire, cer toate țărilor euro să nu refuze rezolvarea acestor probleme financiare dificile și să faciliteze un compromis bun pentru toți cetățenii".

Pentru a sprijini economiile încărcate de blocarea coronavirusului, UE a suspendat deja limitele de ajutor de stat și a permis statelor membre să cheltuie mai mult. Dar Spania, Franța și Italia spun că nu este suficient și au privit discuția drept un test de solidaritate care ar putea rupe, sau întări, UE.

Ministrul francez Bruno Le Maire a spus la un moment dat, în timpul nopții, potrivit unui oficial care a participat: „Rușine, rușine pentru Europa. Opriți acest spectacol de circ."

Mediafax

×