x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul britanic pentru Orientul Mijlociu pledează la Teheran pentru o "dezescaladare urgentă" între SUA şi Iran

Ministrul britanic pentru Orientul Mijlociu pledează la Teheran pentru o "dezescaladare urgentă" între SUA şi Iran

23 Iun 2019   •   15:30
Ministrul britanic pentru Orientul Mijlociu pledează la Teheran pentru o "dezescaladare urgentă" între SUA şi Iran

Ministrul de stat britanic pentru problemele Orientului Mijlociu, Andrew Murrison, s-a aflat duminică la Teheran, unde a purtat discuţii cu oficiali iranieni, într-un context de tensiuni în creştere între Republica Islamică şi SUA, informează AFP şi Reuters.

Televiziunea de stat a difuzat pe internet, la sfârşitul dimineţii, imagini de la întrevederea avută de Murrison cu Kamal Kharrazi, fost ministru de externe al Iranului, astăzi preşedinte al Consiliului strategic pentru relaţii internaţionale, care ţine de Ministerul de Externe.

Londra a anunţat sâmbătă trimiterea lui Murrison pentru o vizită-fulger menită să solicite o "dezescaladare urgentă" între Teheran şi Washington.

Potrivit Foreign Office, Murrison, care urma să fie primit şi de adjunctul ministrului de externe iranian Abbas Araghchi, va exprima de asemenea preocuparea Londrei în faţa "rolului jucat de Teheran în regiune şi ameninţarea de a suspenda respectarea acordului asupra programului său nuclear, la care Marea Britanie rămâne pe deplin ataşată".

Tensiunile dintre Washington şi Teheran nu încetează să se amplifice după retragerea SUA, în mai 2018, din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian (încheiat la Viena în 2015), urmată de aplicarea unor sancţiuni americane severe împotriva Iranului, care privează această ţară de beneficiile economice pe care ea intenţiona să le obţină din acest pact.

Tensiunile au escaladat şi mai mult după ce Iranul a doborât joi o dronă americană. Teheranul afirmă că drona a încălcat spaţiul său aerian, în timp ce Washingtonul susţine că aceasta se afla în spaţiul aerian internaţional.

Marea Britanie este, alături de Franţa şi Germania, una dintre cele trei ţări europene semnatare ale acordului de la Viena.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iran sua tensiuni