x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mişcarea 6 Aprilie – a pornit de la Facebook şi a ajuns în stradă

Mişcarea 6 Aprilie – a pornit de la Facebook şi a ajuns în stradă

de Marina Constantinoiu    |    30 Ian 2011   •   14:19

Mişcarea 6 Aprilie, o grupare formată din tineri ostili regimului preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, care a luat naştere pe  site-ul de socializare Facebook, a reuşit să treacă din lumea virtuală, de pe Net, în stradă, prin apelurile ei la manifestaţii, la care au răspuns pozitiv mii de persoane, comentează AFP.

În aprilie 2008, mii de egipteni şi-au exprimat pe Internet susţinerea faţă de mai mulţi muncitori care protestau în delta Nilului faţă de scumpirile din ţară şi scăderea puterii de cumpărare. Grupul de pe Facebook născut în acea zi de primăvară a luat amploare rapid.

Mişcarea tinerilor 6 Aprilie, organizaţie care nu este afiliată nici unui partid politic, şi-a găsit susţinători la început în rândul unor tineri educaţi. Aceasta funcţionează atât ca un forum de discuţii, cât şi ca o portavoc-gigant, care îşi cheamă membrii la protest îmbrăcaţi în negru, a sprijinit în iulie o petiţie a liderului opoziţiei Mohamed ElBaradei, fost şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, devenit rival al preşedintelui Mubarak.

Generaţia Facebook a pătruns progresiv in cadrul societăţii, obţinand sprijinul unora dintre reprezentanşii păturii pauperizate, ale mişcării "Kefaya” (Ajunge!), care a organizat primele manifestaţii din decembrie 2004 şi pe ale membrilor partidelor de opoziţie, adică membrii puterniceri confrerii Frăţia Musulmană. "Dorim ca acest regim să plece. De 30 de ani cere reforme, iar regimul nu ne-a răspuns niciodată”, a declarat pentru AFP Israa Abd el Fatah, unul dintre fondatorii Mişcării 6 Aprilie.

Pe fondul mişcărilor de protest din Tunisia, care l-au indepărtat de la putere pe preşedintele Zine El Abidine Ben Ali, Mişcarea 6 Aprilie a lansat apeluri la mobilizarea celor 86.000 de membri ai săi de pe Internet.

Aceste apeluri, care s-au adăugat altor voci din cadrul mişcărilor de opoziţie, au condus la declanşarea manifestaţiilor fără precedent care zguduie Egiptul de marţea trecută. Egiptul este ţara arabă cea mai populată, avand 80 de milioane de locuitori. Ţara este condusă de trei decenii de către Hosni Mubarak,reaminteşte AFP.

×