x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Monarhia restaurată în Muntenegru

Monarhia restaurată în Muntenegru

de Sînziana Stancu    |    28 Iul 2011   •   19:23

Parlamentul Muntenegrean a votat o lege de "reabilitare" a dinastiei Petrovici Njegos (destituita in 1918), informeaza site-urile hautefort.com si rfi.com. Cu alte cuvinte, potrivit acestei legi, printul si descendentii sai pot reprezenta statul muntenegrean in anumite "circumstante protocolare". De asemenea, familia regala va avea dreptul sa foloseasca toate cladirile publice. Muntenegru, care si-a castigat independenta in urma cu cinci ani, va ramane republica, dar printul va avea statut oficial.

Este o premiera pentru zona Balcanilor, iar dupa Spania (dupa regimul lui Franco) este cea de-a doua "restituire' a monarhiei. Legea muntenegreana confera descendentilor Regelui Nicola I, care este fondatorul dinastiei in linie masculina, precum si sotiilor lor statutul de descendent si il numeste pe Printul Nikola al II-lea ca reprezentant al dinastiei. De asemenea, membrii dinastinei au deptul sa primeasca cetatenia muntenegreana si sa-si pastreze totodata cetatenia franceza, adica cea a tarii unde s-au refugiat.

Prin legea adoptata de Parlament, se infiinteaza si Fundatia Petrovic-Njegos (dupa vechile fundatii regale), pentru care statul muntenegrean va acorda printului Nikola al II-lea 4,3 milioane de euro pe o perioada de 7 ani. Printul va beneficia si de un venit echivalent cu cel al presedintelui tarii. Membrilor dinastiei li se vor retroceda casa regelui Nikola I din Njegusi cu gradinile si pajistea, o casa de familie in Cetinje, precum si un apartament in Podgorita.

Dinastia Muntenegrului este unul din simolurile independentei Muntenegrului anexat de Regatul Serbiei in 1918. Acum a devenit si un exemplu de parteneriat al monarhiei cu republica.

×