x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NASA, gata să schimbe traiectoria asteroizilor pentru a preveni un impact catastrofal cu Pământul

NASA, gata să schimbe traiectoria asteroizilor pentru a preveni un impact catastrofal cu Pământul

de Şerban Mihăilă    |    15 Mai 2020   •   07:37
NASA, gata să schimbe traiectoria asteroizilor pentru a preveni un impact catastrofal cu Pământul

Dacă totul decurge conform planificării, scenariul celebrei producții hollywoodiene „Armageddon”, în care o echipă trimisă de Agenția Spațială Americană oprește un asteroid gigantic care se îndreaptă amenințător spre Pământ, are toate șansele să devină realitate. NASA pregătește acum o misiune revoluționară, menită să schimbe orbita unui asteroid, în urma impactului cu un vehicul spațial proiectat special în acest scop.     

 

NASA și-a propus ca, în septembrie 2022, în cadrul misiunii numite „Testul Redirecționării unui Dublu Asteroid” (DART), să devieze o rocă spațială, izbind-o cu o navetă, cu o energie echivalentă a trei tone de TNT. Obiectivul programului este „de a da un ghiont, fie el și foarte mic” țintei alese, pentru a vedea dacă poate fi deviată traiectoria unui asteroid de la un impact catastrofal cu planeta noastră, anunță site-ul „DNYUZ”. În același timp, impactul cu asteroidul ales ar putea genera prima ploaie de meteoriți provocată de o activitate a omului în spațiu, mai informează site-ul, citând „The Planetary Science Journal”. Studierea acestui fenomen le-ar permite savanților să examineze compoziția asteroizilor aflați în apropierea Pământului. Norul de particule creat de acest impact ar putea constitui, pe de altă parte, un mic paradox pentru o misiune spațială care are scopul de a proteja Pământul. Dacă această mică ploaie de roci spațiale atinge planeta noastră, va apărea un pericol, considerat însă minor, la adresa sateliților aflați pe orbită. Pericolul pare a fi foarte mic, apreciază NASA, anticipând, în schimb, că această operațiune ar putea stabili un tipar pentru minimizarea eventualului impact negativ al unor viitoare misiuni spațiale asupra Pământului.

Strategie revoluționară

NASA intenționează să lanseze vehiculul spațial DART, care cântărește aproximativ 500 de kilograme, în 2021. „Ținta sa este «Didymos», o pereche de asteroizi aflați în apropierea Pământului, care călătoresc împreună în jurul Soarelui”, dezvăluie „DNYUZ”. DART îl vizează pe cel mai mic dintre asteroizi, numit „Didymoon”, cu un diametru de aproximativ 165 de metri, care orbitează în jurul celui mare. Forța impactului ar trebui să schimbe orbita lui „Didymoon” cu patru minute, o modificare destul de mare pentru a putea fi observată de telescoapele de pe Pământ. Dacă va fi încununată de succes, misiunea ar putea confirma că apărarea cea mai bună de care dispunem în fața unui asteroid ce se întreaptă amenințător să ne distrugă planeta este ciocnirea și plasarea sa pe o altă orbită, departe de Pământ. „Didymoon” trece regulat prin dreptul planetei noastre, la o distanță minimă de 4 milioane de mile, la circa 20 de ani. Următoarea trecere apropiată de Pământ va avea loc pe 4 octombrie 2022, chiar după impactul cu DART, programat în 30 septembrie, facilitând astfel monitorizările de pe planeta noastră. În ultimele luni, administrația Trump a devenit extrem de preocupată de cosmos. La începutul lui aprilie, șeful Casei Albe a semnat un ordin executiv, care prevede dreptul Statelor Unite de a exploata comercial resursele spațiului cosmic. Moscova a vociferat imediat, criticând virulent ambițiile liderului american de a „coloniza” și de a „privatiza” sistemul planetar al Pământului, în condițiile în care NASA a anunțat recent planurile de reîntoarcere pe Lună, până în 2024.

 

Spațiul este imens, însă ceea ce facem noi în spațiu ne poate afecta direct.”

Aaron Boley, astronom la University of British Columbia

 

 

 

 

×