x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO cere Rusiei să respecte Tratatul "Ceruri Deschise", pentru a evita retragerea SUA din acord

NATO cere Rusiei să respecte Tratatul "Ceruri Deschise", pentru a evita retragerea SUA din acord

23 Mai 2020   •   20:10
NATO cere Rusiei să respecte Tratatul "Ceruri Deschise", pentru a evita retragerea SUA din acord
Sursa foto: flickr.com

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a îndemnat Rusia să respecte în totalitate Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies"), astfel încât Statele Unite să nu se mai retragă din acordul privind transparenţa activităţilor militare, informează cotidianul Le Figaro.

"Revenirea Rusiei la respectarea Tratatului este cea mai bună modalitate de a menţine avantajele acordului", a declarat Jens Stoltenberg, după o reuniune de urgenţă, prin videoconferinţă, cu ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg nu a făcut nicio referire la declaraţia semnată de zece ţări europene, care și-au exprimat "regretul" privind decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratat. Decizia administraţiei Donald Trump va deveni efectivă peste şase luni, dar Washingtonul a semnalat că va reconsidera poziţia, "dacă Rusia revine la respectarea deplină a acordului".

"Rămânem ataşaţi ferm menţinerii controlului armamentului, dezarmării şi neproliferării la nivel internaţional. De mulţi ani, Rusia impune restricţii de zbor incompatibile cu tratatul, în special limitări de survol în zona Kaliningrad şi în apropiere de frontiera Rusiei cu Georgia. (...) Aliaţii rămân deschişi la dialog în cadrul Consiliului NATO-Rusia pe tema reducerii riscurilor şi pentru creşterea transparenţei", a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite au anunţat, joi, retragerea dintr-un tratat semnat cu alte peste 30 de ţări, inclusiv România, care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea încrederii la nivel internaţional, administraţia Trump motivând decizia prin faptul că Rusia ar încălca acordul. Administraţia Donald Trump a înştiinţat partenerii internaţionali că intenţionează retragerea din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies"), deoarece Rusia ar încălca acordul şi pentru că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici din sateliţi.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nato ceruri deschise