x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO: Şeful Pentagonului denunţă statele „parazite” din cadrul NATO

NATO: Şeful Pentagonului denunţă statele „parazite” din cadrul NATO

14 Dec 2019   •   13:30
NATO: Şeful Pentagonului denunţă statele „parazite” din cadrul NATO

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a luat apărarea creşterii drastice a cheltuielilor militare solicitate aliaţilor Statelor Unite de preşedintele Donald Trump, subliniind că NATO nu îşi poate permite state „parazite”, informează AFP.

„Majoritatea statelor consideră SUA drept cel mai bun partener pentru securitatea mondială, nu doar datorită superiorităţii capacităţilor şi echipamentelor noastre militare, dar şi datorită valorilor pe care le apărăm”, a declarat ministrul american al Apărării în faţa experţilor în securitate naţională ai Consiliului pentru Relaţii Externe (CFR).

„Alianţele noastre nu se bazează pe tranzacţii comerciale”. „Ele sunt, mai degrabă, bazate pe respect reciproc, valori comune şi o voinţă împărtăşită de a le apăra”, a adăugat oficialul american.

Fostul diplomat Richard Haas, preşedinte al CFR, i-a aminitit acestuia că, dimpotrivă, anumite state membre ale NATO percep alianţa cu Washingtonul ca devenind din ce în ce mai „tranzacţională” şi se îndoiesc de voinţa SUA de a le apăra în caz de agresiune dacă acestea nu au contribuit suficient din punct de vedere financiar.

„Pentru mulţi din aliaţii noştri (relaţiile) par chiar condiţionate” de 2% din PIB, procent pe care Washington-ul îl cere ca statele membre NATO să îl aloce apărării, a adăugat fostul diplomat.

„Nu cred că este o tranzacţie. Este o obligaţie”, a replicat Esper. „SUA alocă 3.5% din PIB pentru apărarea sa, a aliaţilor şi a partenerilor săi. Multe state alocă mult mai puţin de 1% apărării”.

„Timp de ani de zile, de zeci de ani de zile, am cerut partenerilor noştri europeni să contribuie mai mult la Alianţă. Nu au făcut-o”, a continuat şeful Pentagonului.

„Nu cred că cerem prea mult” a conchis el. „Toate ţările trebuie să contribuie la apărarea lor. Nu se poate să existe paraziţi. Nu se poate să existe reduceri. Ne priveşte pe toţi”.

În 2014, aliaţii s-au angajat să crească cheltuieile dedicate apărării cu echivalentul a 2% din PIB până în 2024, dar doar nouă state membre au atins acest obiectiv în 2019, iar Germania a avertizat deja că nu va putea atinge această ţintă „înainte de începutul deceniului 2030”.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pentagon buget NATO donald trump