x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două reactoare de la Fukushima, alimentate electric. Norul radioactiv a ajuns în SUA

Două reactoare de la Fukushima, alimentate electric. Norul radioactiv a ajuns în SUA

de Veronica Micu    |    18 Mar 2011   •   08:54
Două reactoare de la Fukushima, alimentate electric. Norul radioactiv a ajuns în SUA
Sursa foto: /Reuters

Autorităţile nipone au declarat că a fost restabilit accesul la alimentarea electrică pentru sistemele de răcire de la două dintre cele şase reactoare ale Fukushima Daiichi, anunţă NHK. O pompă de răcire de la reactorul 5 şi un generator de la reactorul 6 şi-au reluat funcţionarea, a spus Agenţia niponă pentru siguranţa nucleară.

UPDATE 12:00 - O cantitate foarte mică de substanţă radioactivă xenon-133 a fost detectată în California, pe coasta de vest a SUA. Potrivit autorităţilor americane, provenienţa izotopilor este centrala nucleară Fukushima Daiichi, din nord-estul Japoniei, ale cărei reactoare sunt grav afectate în urma cutremurului devastator şi a valului tsunami din 11 martie. Agenţia de mediu a dat însă asigurări că sănătatea oamenilor nu va fi afectată.

Printre componenetele cele mai comune ale vaporilor care sunt emişi de centrala de la Fukushima se numără iodul-131, cesiul-137, xenonul-133 şi kryptonul-85.

Citeşte şi Tokyo: Urme de iod radioactiv, în apa de la robinet

UPDATE 11:50 - Un cablu electric a fost conectat la reactorul numărul 2 al centralei nucleare Fukushima, pentru repornirea sistemelor de răcire. Curentul electric nu a fost încă restabilit, a anunţat astăzi Agenţia pentru siguranţă nucleară, citată de AFP.

Alimentarea cu energie electrică urmează să fie restabilită sâmbătă la patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima, o etapă importantă în tentativele de relansare rapidă a sistemelor de răcire a instalaţiilor.

UPDATE 10:30 - Toshimi Kitazawa, ministrul japonez al Apărării, a declarat că a fost luată decizia de a pune în funcţiune un dispozitiv pentru a uda în permanenţă reactoarele de la centrala Fukushima, pentru a răci combustibilul radioactiv.

"În loc să udăm în reprize de câteva minute, vrem să punem în funcţiune un dispozitiv care să permită deversarea apei în mod continuu", a explicat Toshimi Kitazawa, în cadrul unei conferinţe de presă.



Citeşte şi Japonia: Nivel periculos de radioactivitate, depistat în lapte şi spanac

Agenţia Nucleară Japoneză a ridicat, ieri, de la 4 la 5 nivelul de gravitate al accidentului de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Potrivit agenţiei Kyodo, evaluarea a fost făcută pentru reactoarele 1, 2 şi 3. Nivelul 5, pe scala internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice (care ajunge până la maximum 7), este la o singură treaptă în urma nivelului atins de explozia centralei de la Cernobîl, din 1986. Situaţia de la Fukushima se situează ca gravitate la acelaşi nivel cu accidentulde la Three Mile Island (SUA, 1979).

Inginerii japonezi iau în calcul inclusiv îngroparea centralei în nisip şi beton pentru a salva Japonia de o catastrofă  nucleară.



 Începând de joi, elicoptere şi camioane cisternă ale armatei au intervenit pentru a încerca să umple cu apă bazinele de stocare a combustibilului uzat, în special cel al reactorului numărul 3, care ridică cele mai mari probleme.

Autospeciale de pompieri din Tokyo au început, de asemenea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, să se înlocuiască succesiv la centrală, la baza reactorului 3, extrem de avariat de o explozie.

 

156849-untitled.jpgVezi harta nivelului de radiaţii înregistrate în Japonia

Foarte mulţi oameni încercă, în continuare, să plece din Japonia. Autorităţile fac apel la cetăţeni să nu se sperie pentru că nivelul radiaţilor a scăzut foarte mult şi pot rămâne în siguranţă în Japonia.

Bilanţul cutremurului din 11 martie, cu magnitudinea 9, a ajuns la 7.348 de morţi, potrivit Agenţiei Naţionale de Poliţie din Japonia. 10.947 de persoane sunt date dispărute, relatează AFP. Peste 400.000 de sinistraţi se confruntă cu frigul, cu riscurile sanitare şi lipsa apei potabile şi a curentului electric în unele centre de primire.


În 1979, reactorul de la Three Mile Island (Pennsylvania,SUA) a suferit o topire parţială

×
Subiecte în articol: japonia centrala nucleara