x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi restricții în Chile din cauza tulpinii britanice a virusului SARS-CoV-2

Noi restricții în Chile din cauza tulpinii britanice a virusului SARS-CoV-2

27 Mar 2021   •   20:00
Noi restricții în Chile din cauza tulpinii britanice a virusului SARS-CoV-2

Chile impune noi restricții din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19, deși este cea mai avansată țară de pe continentul latino-american în privința vaccinării, scrie AFP.

Țara are 19 milioane de locuitori, dintre care 6 milioane s-au imunizat cel puțin cu prima doză, iar 3 milioane au terminat vaccinarea.

Peste 80% din populație va intra într-un lockdown total, fără să poată ieși măcar pentru cumpărăturile de primă necesitate pe peroada weekendului. Măsura este impusă în zona capitale Santiago de Chile, cea mai populată, cu peste 7,1 milioane de persoane.

Autoritățile cred că efectele pozitive ale imunizării se vor vedea în luna aprilie.

Campania de vaccinare a debutat pe 24 decembrie 2020, cu personalul medical, iar din 3 februarie a început imunizarea vârstnicilor și a restului populației.
La fel ca în alte ţări, tulpna britanică a virusului afectează mai mult tinerii, decât persoane de vârste înaintate.

Gradul de ocupare în secţiile de terapie intensivă a ajuns de acum la 95%.

Obiectivul autorităților este de a vaccina 15 milioane de persoane până pe 30 iunie. Tratamentele administrate sunt cele produse de  Pfizer/BioNTech şi  cel chinez, Coronavac.

În spitale, medicii se declară la rândul lor optimişti. "În perioada de vârf a pandemiei din 2020, spitalul din Coquimbo număra între 150 şi 170 de bolnavi" de COVID-19 în rândul celor 1.700 de angajaţi ai săi, a reamintit Hector Ugarte.

"În prezent, în contextul în care 80% din personalul medical a primit deja ambele doze de vaccin de câteva săptămâni, nu mai avem niciun angajat bolnav!", a subliniat acelaşi medic chilian, vizibil încântat de această evoluţie pozitivă, pe care el o consideră "prima mare demonstraţie" a impactului pe care îl au vaccinurile anti-COVID-19. 

×
Subiecte în articol: chile COVID restricţii