x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi tensiuni între Turcia şi Franţa, după ce Emmanuel Macron a denunţat ingerinţe electorale

Noi tensiuni între Turcia şi Franţa, după ce Emmanuel Macron a denunţat ingerinţe electorale

24 Mar 2021   •   22:10
Noi tensiuni între Turcia şi Franţa, după ce Emmanuel Macron a denunţat ingerinţe electorale

Turcia a catalogat, miercuri seară, drept "inadmisibile" afirmaţiile preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, despre intenţiile Ankarei de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din 2022, informează cotidianul Le Figaro.

"În mod evident, vor exista tentative de ingerinţe în viitorul scrutin", a afirmat Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului de televiziune France 5.

"Considerăm că aceste declaraţii contrare spiritului de prietenie şi de alianţă sunt inadmisibile", a reacţionat Ministerul de Externe de la Ankara.

"În privinţa politicii interne din Franţa, Turcia este preocupată doar de prosperitatea şi fericirea celor aproape 800.000 de turci care trăiesc în această ţară", a subliniat Ministerul turc de Externe.

Relaţiile dintre Franţa şi Turcia, aliaţi în cadrul NATO, sunt afectate de conflictele din Siria şi Libia şi de activităţile turce în estul Mării Mediterane.

"Franţa a fost foarte clară. Atunci când au existat acţiuni unilaterale în Marea Mediterană, noi le-am condamnat şi am trimis fregate. Dar avem nevoie să clarificăm rolul Turciei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice", a subliniat Emmanuel Macron în interviu.

"Totuşi, este necesar dialog cu Turcia, pentru ca această ţară să nu întoarcă spatele Europei, pentru a nu se îndrepta spre extremism religios sau spre opţiuni politice negative pentru noi. Turcia este un partener pe teme de securitate şi în privinţa migraţiei", a precizat preşedintele Franţei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tensiuni turcia franta