x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul premier finlandez vrea să revoluționeze piața muncii prin reducerea orelor de lucru

Noul premier finlandez vrea să revoluționeze piața muncii prin reducerea orelor de lucru

de Giulia Anghel    |    06 Ian 2020   •   12:10
Noul premier finlandez vrea să revoluționeze piața muncii prin reducerea orelor de lucru

Noul prim ministru finlandez în vârstă de 34 de ani, Sanna Marin, vrea să reducă ziua de muncă la șase ore și săptămâna de lucru la patru zile. Aceasta a declarat că astfel le va permite salariaților să aibă timp și pentru familie, potrivit dailymail.co. „Cred că oamenii merită să petreacă mai mult timp cu cei dragi, cu hobby-urile lor și cu alte aspecte ale vieții, cum ar fi cultura", a declarat ea.

Propunerea a fost primită cu entuziasm de ministrul educației Li Andersson, liderul Alianței de Stânga. „Este important să permiteți cetățenilor finlandezi să lucreze mai puțin. Nu este vorba de a guverna în stil feminin, ci de a oferi ajutor și de a vă ține de promisiunile făcute alegătorilor", a spus aceasta.

Sanna Marin are 34 de ani și este al doilea cel mai tânăr șef de guvern din lume. La începutul lunii decembrie, conducerea Partidului Social Democrat a votat desemnarea Sannei Marin pentru preluarea funcției de premier de la Antti Rinne.

În timp ce în Finlanda orarul de muncă este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, în țara vecină, Suedia, ziua de lucru este de șase ore încă din 2015. După aplicarea acestei măsuri în Suedia, rezultatele au arătat că angajații sunt mai fericiți, mai bogați și mai productivi.

Sanna Marin se află în fruntea Executivului de la Helsinki din 10 decembrie 2019, face parte din Partidul Social Democrat și este membru al Parlamentului Finlandei din 2015. A mai preluat portofoliile de la transporturi și comunicații, perioadă în care a susținut săptămâna de lucru mai scurtă pentru a îmbunătăți productivitatea angajaților.

Coaliția de centru-stânga, din care face parte și formațiunea Sannei Marin, este formată din patru partide, toate conduse de femei, dintre care trei au sub 35 de ani. 

În noiembrie 2019, Microsoft Japonia a făcut o mișcare îndrăzneață în efortul de a îmbunătăți echilibrul muncă-viață, introducând un weekend de trei zile pentru angajații lor. Rezultatele au arătat că productivitatea a crescut cu 39,9%.

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: saptamana de lucru ziua de munca