x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O jurnalistă rusă care a dat în vileag abuzurile împotriva homosexualilor în Cecenia, bătută într-un hotel din Groznâi

O jurnalistă rusă care a dat în vileag abuzurile împotriva homosexualilor în Cecenia, bătută într-un hotel din Groznâi

07 Feb 2020   •   21:30
O jurnalistă rusă care a dat în vileag abuzurile împotriva homosexualilor în Cecenia, bătută într-un hotel din Groznâi

 

O binecunoscută jurnalistă rusă şi o avocată susţin că au fost atacate şi bătute de un grup de persoane într-un hotel din capitala cecenă Groznâi, relatează vineri BBC.

Elena Milaşina, care a dat în vileag abuzuri precum răpirea şi tortura la care au fost supuşi homosexualii ceceni, se afla în Groznâi alături de Marina Dubrovina, pentru procesul unui blogger local.

Ea spune că, alături de avocata Dubrovina, a fost atacată de un grup de bărbaţi şi femei în holul hotelului Kontinental. Poliţia investighează incidentul, a precizat consiliul local al drepturilor omului.

În declaraţia dată la poliţie, postată de Milaşina pe Facebook, jurnalista a spus că, în opinia sa, atacul este legat de activitatea ei profesională, întrucât a fost ameninţată anterior de autorităţile cecene şi de preşedintele cecen Ramzan Kadârov personal.

"A fost coordonat, orchestrat", a declarat ea vineri pentru BBC Rusia. "Aceştia erau huligani, provocatori; femeile au comis atacul. Erau femei tinere, fete, iar bărbaţii erau în apropiere şi le dădeau instrucţiuni", a adăugat ea.

Cele două femei au fost internate pentru scurt timp într-un spital şi au sesizat incidentul autorităţilor cecene. Atacul s-a produs cu puţin timp înainte de miezul nopţii de joi şi a fost filmat de atacatori, potrivit reclamaţiei depuse de Milaşina.

Ea a declarat poliţiei că se întorcea împreună cu Dubrovina de la o cafenea de peste drum când a văzut un grup de peste 15 persoane în hol, printre care şi un bărbat cu o cameră de luat vederi.

Când cele două femei se îndreptau spre lift, ele au fost abordate de unele dintre persoanele din grup, dintre care una le-a acuzat că îi apără pe wahhabişti, adepţii unei doctrine islamice ultraconservatoare.

"O a doua femeie m-a întrebat pe cine am venit să apăr. Nu am apucat să răspund, pentru că m-a lovit tare în faţă", a spus Milaşina.

"După aceea, toate persoanele din grup au început să mă bată pe mine şi pe Marina Dubrovina. Ne-au apucat de gât şi de cap, ne-au aruncat la pământ şi ne-au lovit cu capul de podeaua de marmură, ceea ce ne provocat răni şi vânătăi. Apoi m-au lovit tare cu piciorul în stomac şi m-au tras de păr", a adăugat ea.

Activiştii pentru drepturile omului şi OSCE au cerut autorităţilor să investigheze atacul cu promptitudine.

Preşedintele Kadârov a condus Republica Cecenă în ultimii 13 ani şi este perceput drept un aliat fidel al preşedintelui Vladimir Putin. El a fost însă acuzat de grupurile pentru apărarea drepturilor omului de abuzuri grave, precum răpirea şi torturarea oponenţilor şi a homosexualilor.

"Toţi cei care militează pentru apărarea drepturilor omului şi homosexualii pe care se presupune că îi avem în Republica Cecenă sunt agenţi străini", a declarat el într-un interviu pentru BBC din 2018.

Elena Milaşina şi o colegă a ei au scris mai multe articole în 2017 despre o campanie de răpire, torturare şi ucidere a homosexualilor în Cecenia. Ea a fost nevoită să părăsească Rusia timp de mai multe luni din cauza ameninţărilor cu moartea. Ziarul pentru care lucra a fost de asemenea ameninţat.

Mai mulţi jurnalişti ruşi şi activişti pentru drepturile omului au fost ucişi în ultimii ani pentru activitatea lor în Cecenia, reaminteşte BBC.

Natalia Estemirova, care a documentat abuzuri asupra civililor comise de miliţii sprijinite de guvernul cecen, a fost ucisă la Groznâi în 2009.

Ea a fost o prietenă apropiată a Annei Politkovskaia, o jurnalistă de investigaţii a Novaia Gazeta care a fost împuşcată mortal în 2006 în blocul din Moscova în care locuia. Ea a relatat despre ororile celui de al doilea război din Cecenia din 1999 şi a încercat să dezvăluia abuzurile împotriva drepturilor omului în timpul conflictului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: jurnalista batuta cecenia